Portal www.wellandgood.com nedavno je objavio razloge zbog kojih kava uvijek ima bolji okus u kafiću, ali i nekoliko savjeta kako da ona kuhana kod kuće bude gotovo jednako dobra. U razgovoru s baristima i onima kojima je kuhanje kave profesija iz tvrtki Roasting Plant Coffee, ispitali su što je potrebno za šalicu savršene kave. Od načina prženja zrna do tehnika kuhanja kave, puno detalja utjecat će na okus.

Dobra je vijest da uz nekoliko jednostavnih trikova i vaša obična kućna kava može dobiti profesionalnu notu.

Zašto kava ima bolji okus u kafiću

1. Znanje i iskustvo

Ne samo da profesionalni baristi imaju puno znanja, iskustva i posebnih vještina potrebnih za kuhanje savršene kave, već i kafići imaju profesionalne aparate koji su vrlo precizni i „detalji“ poput količine kave ili temperature vode itekako osjećaju u okusu. Naravno, kafići imaju i puno veću ponudu začina, sirupa i mlijeka za kavu, koji možda nisu presudni za ovaj obožavani napitak, ali sigurno ostavljaju glamurozniji dojam.

Kava - 3 Kava - 3 (Foto: Getty Images)

2. Super svježa zrna

Činjenica: vrhunske kavane koriste kavu vrhunske kvalitete, super-svježa i svježe samljevena zrna. Kvaliteta kave osnovni je preduvjet za dobro skuhanu kavu.

3. Sami prže kavu

Koliko je kava svježa ovisi o tome kada je pržena. U pravilu, kava je najbolja sedam do 21 dana nakon prženja, ali to je teško egzaktno odrediti. Kada predugo stoji, postaje užegla i gorka. Zato bi bilo najbolje kada bi se kava pržila pred vama, pa se iz ovoga razloga isplati posjetiti specijalizirane trgovine kavom.

Kako poboljšati kavu kod kuće

1.  Nabavite kvalitetnu svježe prženu u kavu u zrnu 

Počnite od osnova i posjetite specijaliziranu prodavaonicu kave.

Kava - 2 Kava - 2 (Foto: Getty Images)


2. Uložite u dobar mlinac za kavu.

Tako ćete je moći samljeti neposredno prije kuhanja, a čitavo zrno puno će bolje čuvati arome.


3. Ne radite zalihe kave za više od tjedan ili dva.

Na daj način sačuvat ćete svježinu i kava će imati bolji okus. Rijetko razmišljamo o kavi kao namirnici s rokom trajanja, ali ona je zapravo vrlo kvarljiva i mnogo ukusnija kada je svježa.

Nova lica džezve: Moderna rješenja mladih dizajnera koja mijenjaju način na koji uživamo u kavi 2. mjesto Noa Poljak Min&Mal 1. mjesto Niko Sentić Ritual 3. mjesto Dora Pavešić Skrivena žličica +1 Dobitnici nagrade Moderna džezva, mentori Studija dizajna, predstavnici Barcaffea

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju