Jedna od najneobičnijih prirodnih pojava u Norveškoj zasigurno je pojava snažnih struja i vodenih virova kakva se može vidjeti samo u tjesnacu Saltstraumen, 30 kilometara istočno od grada Bodø.

U tjesnacu koji je tri kilometara dugačak i 150 metara širok plima i oseka izazivaju izlijevanje jednog fjorda u drugi, zbog čega nastaje gromoglasni vir koji se kreće brzinom od 20 čvorova, odnosno gotovo 40 kilometara na sat. Pritom se izmjenjuje golema količina vode, i to svakih šest sati.

Kako biste se našli na pravom mjestu u prvo vrijeme da biste vidjeli vodeni spektakl, potrebno je pažljivo planiranje i provjeravanje rasporeda plime i oseke. Vrtlog za koji se smatra da je najveći na svijetu zapravo nastaje kao niz manjih koji se oblikuju, nakupljaju, spajaju i zatim raspršuju.

Ti su uvjeti idealni za rast planktona koji privlače ribu, a samim time i ribolovce te proždrljive galebove koji se gnijezde i vrebaju s obližnjeg otoka Storholmen.

Veličina vrtloga varira pa se tijekom nekih dana voda ne uzburka mnogo više nego što bi se dogodili kad bismo izvadili čep iz kade, dok je za drugih dana prava drama. Snagu vode najbolje ćete iskusiti ako stanete uz obalu, ali pritom budite izrazito opasni jer vir ne oprašta nezgode poput padanja u vodu.

Najbolji pregled situacije imaju oni koji promatraju vodenu predstavu s mosta koji gleda na tjesnac. U načelu kada plima dolazi sa zapada, najbolji su pogledi na istočnu stranu mosta. Kad plima izlazi, na zapadnoj su strani. Dođite dovoljno rano da posjetite centar za posjetitelje i provjerite kojim putem ide.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju