Zamislite šetnju vinogradima i maslinicima po prašnjavoj cestici koja vodi do mlina i malog obiteljskog restorana na vrhu brda. Ova idilična slika opisom podsjeća na Toskanu, poznatu talijansku vinsku regiju. Na trenutak biste mogli i povjerovati da ste u Toskani, da vam preko puta ne pretrči kapibara (najveći glodavac na svijetu) ili rea (ptica slična noju). Te neobične životinje putokaz su da se nalazite na drugom kontinentu - Južnoj Americi, a s obzirom na situaciju, posjet Toskani jedno će vrijeme još pričekati...

Vina Južne Amerike nisu nepoznata svjetskoj vinskoj „publici“, ali kada o njima pričamo uglavnom mislimo na vina Argentine ili Čilea. U Čileu je oživljena stara francuska sorta grožđa te je njihov bordo sada velika konkurencija bordou starog kontinenta. Argentina se posebno diči malbecom koji se prodaje u čitavom svijetu i izuzetno je dobro prihvaćen.

Vino Vino (Foto: Thinkstock/Guliver)

U ovu igru na mala vrata ulazi još jedan važan igrač i to zahvaljujući eksperimentiranju s vrstama grožđa i razbijanju regionalnih stereotipa - riječ je o Urugvaju i najpoznatijoj vinariji Bodega Garzon.

Vinarija je smještena u unutrašnjosti iza poznatog turističkog grada Jose Ignacio, na tri sata udaljenosti od glavnog grada Montevidea. Ova vina nisu puno starija od desetljeća, ali to nije spriječilo Garzon da osvoji brojna svjetska priznanja što ga je malo pomalo pozicioniralo na vinskoj mapi svijeta.

Urugvaj ima tradiciju vinarstva dugu gotovo 150 godina, ali dosad nije imao pažnju kakvu su dobili njegovi susjedi. Urugvaj je druga najmanja južnoamerička zemlja, samim time vinska industrija i izvoz vina teško se mogu mjeriti s daleko većom i poznatijom - Argentinom.

Kako izgleda najveći privatni bunker koji može izdržati nuklearnu katastrofu? Bunker Oppidum Bunker Oppidum - 6 Bunker Oppidum - 3 +3 Bunker Oppidum - 4

Ono što Bodegu Garzon ističe od drugih vinarija je i blizina Atlantskog oceana (udaljenost je samo 18 kilometara). Vlasnik Alejandro Bulgheroni, argentinski milijarder, na tom je mjestu prvo htio izgraditi vjetrenjače zbog vjetrova koji pušu s Atlantika. Na nagovor supruge (koja je bila zabrinuta zbog estetike jer im se kuća nalazi u blizini) ipak je odlučio na tom mjestu zasaditi vinograd za što je angažirao renomiranog talijanskog enologa Alberta Antoninija.

Samo desetljeće kasnije njih dvojica su stvorili vinsko carstvo te pokrenuli lokalni pokret vina s utjecajem oceana.

Urugvaj ima oko 9000 hektara vinograda, a većina ih je smještena na ušću rijeke u Canelones regiji u blizini Montevidea. Antonini smatra da to nije optimalno mjesto za vinograde. Smatra da su on i Bulgheroni pronašli čarobnu formulu za uspjeh, te su stvorili prvu vinariju koja je osvojila LEED nagradu za očuvanje okoliša jer u proizvodnji vina koristi energiju dobivenu iz vjetra.

Iako je vinarija za posjetitelje otvorena tek 2016., broj posjetitelja godišnje premašuje brojku od 20000. U restoranu radi celebrity chef Francis Mallman, poznat i po tome što mu je posvećena jedna epizoda popularne Netflixove serije Chef's Table.

Vrste vina s kojima se ponose su tanat, crveno vino podrijetlom s juga Francuske. Uz njega je popularna i sorta albarino koja je osvojila brojne nagrade. Posebno vino je Balasto, kombinacija tanata, kabernea, merloa i marseljana. Balasto se čuva 20 mjeseci u bačvama od francuskog hrasta, a prodaje se za oko 700 kuna po boci.

Idući put kada vam se pruži prilika da probate urugvajsko vino, nemojte ju nikako preskočiti i odmahnuti rukom tražeći čileanska ili argentinska vina, jer tko zna, možda će vam se u ruci naći baš – Balasto.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju