Priča o tripiljskoj kulturi počela je prije oko sedam tisuća godina. Ta se civilizacija razvila na prostoru današnje Moldavije, Ukrajine i Rumunjske. Iskopavanjem tripiljskih gradova današnji arhitekti zaključili su kako su Tripiljci među prvima koristili urbanizaciju, a prema veličini gradova procijenjeno je da je na njihovom području živjelo oko milijun ljudi. Priču o ovoj mnogima nepoznatoj kulturi, objavio je portal BBC.

Tripiljci su u svojoj gradnji implementirali sva tehnološka dostignuća tadašnjeg vremena. Među iskopinama pronađeni su komadi sofisticiranog posuđa ukrašenog bojama i uzorcima te razni kipići koji svjedoče o kulturi koja je štovala božice. Građevinske tehnike omogućile su izgradnju zgrada od čak 700 kvadratnih metara, što je za to vrijeme, bio nevjerojatan podvig.

Iskopavanja su inicijalno bila financirana od strane Sovjetskog saveza koji su povukli paralelu između impresivne drevne civilizacije i marksističke teorije o društvu bez klasnih razlika i privatnog vlasništva što je ubrzo postao dio propagande.

Tripiljska kultura smatrana je primitivnom komunističkom kulturom, međutim, kako su se radovi nastavili, znanstvenici su shvatili da to baš i nije bilo tako. Naime, kako su arheolozi otkrivali sve više i više impozantnih građevina, postavilo se pitanje je li ih moglo izgraditi društvo bez klasnih razlika

U narednim godinama arheolozi koji su se usudili postaviti to pitanje proglašeni su državnim neprijateljima, neki su pobjegli a neki su osuđeni za špijunažu. Malobrojne su knjige o tripiljskoj kulturi objavljene u inozemstvu, ali nikad nisu dospjele do Ukrajine te Ukrajinci dugo vremena nisu znali što se točno istraživalo na njihovom teritoriju.

Danas tripiljska kultura doživljava novi procvat kroz modu, ukrajinska dizajnerica Svitlana Bevza kroz odjeću i nakit želi podići svijest o toj drevnoj civilizaciji koja je ostala nepravedno nepoznata kroz povijest.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju