Jedan od najvećih gradskih trgova na svijetu nalazi se u Pekingu. Fascinantni Tiananmen, ili Trg nebeskog mira ime duguje istoimenim vratima koje označavaju ulaz u Zabranjeni grad, nekadašnju carsku palaču.

Površine od 440 500 četvornih metara, Tiananmenski trg teško će vas ostaviti ravnodušnima - ali to nije jedini razlog zbog kojeg je taj komadić Kine toliko poznat i izvan granica zemlje.

Osim što je ondje Mao Ce-tung objavio osnivanje Narodne Republike Kine 1. listopada 1949., što se slavi kao Dan državnosti Kine, trg se upisao u povijest i zbog krvavog pokolja 1989. godine. Kobna godina ostat će zapamćena po brojnim žrtvama koje su stradale na glavnom trgu. Nenaoružane demonstrante, studente, koji su se borili za slobodu i demokratizaciju, protiv korupcije i režima napala je vojska, a u jezivom sukobu nastradalo je nekoliko stotina ljudi

Danas mnogi posjetitelji koji na Tiananmenu razgledavaju spomenik narodnim herojima, Veliku dvoranu naroda, Kineski nacionalni muzej i Mauzolej Mao Ce-tunga ne mogu ni zamisliti kako je izgledao dan ispisan krvlju.

Zabranjeni grad, koji od Trga nebeskog mira dijele tiananmenska vrata, naziv je za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming i Qing, a danas muzej koji se prostire se na više od 720.000 četvornih metara ima 890 zgrada i ima 9 999 prostorija. Ime je dobio zbog toga što za vrijeme careva nitko osim članova carske obitelji i njihovih sluga nije mogao ući unutra, tako da su i 'obični' stanovnici Kine, Zabranjeni grad vidjeli po prvi put tek u 20. stoljeću.

Da bi se kompleks sagradio bilo je potrebno oko 15 godina i 200 tisuća radnika, od kojih su mnogi, baš kao i kod građenja Kineskog zida, izgubili živote zbog loših uvjeta rada. Više o najvećoj palači na svijetu doznajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju