1. Zabranjeni grad je naziv za nekadašnju carsku palaču kineskih dinastija Ming i Qing koja se nalazi u samom središtu Pekinga. Cijeli kompleks se prostire na više od 720.000 četvornih metara, a obuhvaća 890 zgrada i 9999 prostorija. Koliko je zapravo Zabranjeni grad velik najbolje se vidi s obližnjeg parka Jingshan koji se nalazi na brežuljku.

2. Izgradnja Zabranjenog grada započela je 1406. godine, trajala je 14 godina, a u njemu je sudjelovalo oko milijun radnika. Riječ je o simetričnom prostoru koje je pozicionirano i uređeno prema pravilima feng shuija.

Most Pingtang Putovanja Ovako mostove grade Kinezi! Cestovni gigant koji oduševljava svijet

3. Cijeli kompleks se smatra i najvećom zbirkom dobro očuvanih srednjevjekovnih drvenih struktura na svijetu. Ovdje možete pogledati Palaču velikog mira, Dvoranu srednjeg sklada, Meridijanska vrata, mramorne mostove, galerije i slične bogato urešene objekte koje ostavljaju bez daha.

4. Da požar izbije u Zabranjenom gradu, uništio bi dobar dio kompleksa u vrlo kratkom vremenu. Upravo zato kineske su vlasti zaposlile posebnu vatrogasnu postrojbu koja svakodnevno provjerava situaciju na terenu. U samom kompleksu na snazi je pedesetak vatrogasnih protokola, a postavljeno je 94 podzemnih hidranata te oko 5000 aparata za gašenje požara.

U Kini je zabranjeno unošenje jednokratnih upaljača u avion Zanimljivosti Pušači tu nemaju što raditi: Zemlja u kojoj je zabranjeno unositi upaljač u avion

5. Na krovovima zgrada u Zabranjenom gradu nećete vidjeti ptice. Da bi očuvali čistoću i dostojanstvo ovoga mjesta graditelji su napravili vrlo skliske krovove na koje ptice ne mogu sletjeti i zadržati se. S druge strane, tu ćete vidjeti stotinjak mačaka. Mačke su, naime, bile omiljeni kućni ljubimci kineskih konkubina.

6. Zabranjeni grad je najposjećenija turistička atrakcija u Kini. Svake godine obiđe je oko 14 milijuna posjetitelja više čak i od bilo kojeg dijela kineskog zida. Zbog širenja opasnog coronavirusa muzej je trenutno zatvoren, a svi eksponati mogu se pogledati online. Ova opcija dopuštena je samo osobama koji se trenutno nalaze u Kini.

7. Zabranjeni grad od 2017. godine može se razgledati bez vize. Iako je viza potrebna za ulazak u veći dio Kine, doputujte li direktno u Peking u njemu možete ostati bez ovoga papira do 72 sati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju