Vjerovali ili ne, psihodelične droge, točnije lisergična dietilamidna kiselina, poznatija i kao LSD-25, "rođena" je u Baselu u Švicarskoj.

Iza tog otkrića stoji švicarski kemičar Albert Hofmann, koji je tridesetih godina prošlog stoljeća bio zaposlen u farmaceutsko-kemijskom odjelu tvrtke Sandoz Laboratories u Baselu.

Albert je radio na sintezi aktivnih sastojaka iz ergotnih gljiva za moguću upotrebu u farmaceutskoj industriji. Ekstrahirao je i sintetizirao lisergičnu kiselinu te sasvim slučajno otkrio psihodelična svojstva LSD-a kad mu se mala količina upila kroz kožu.

Međunarodna crkva kanabisa Zanimljivosti Međunarodna crkva kanabisa: Mjesto na kojem se prima "sakrament" marihuane

Dana 19. travnja 1943. godine odlučio je na sebi testirati njegove utjecaje. Uzeo je 250 mikrograma te se biciklom zaputio kući i tada se počeo osjećati neobično.

"Kaleidoskopske, fantastične slike obrušavale su se na mene, naizmjenično, raznobojno, otvarale su se, a zatim zatvarale u krugove i spirale, eksplodirajući u obojenim fontanama, premještajući se i hibridizirajući u stalnom toku", napisao je Albert kasnije u svojoj knjizi "LSD - My Problem Child".

"Svaka akustička percepcija, poput zvuka kvake na vratima ili automobila u prolazu, pretvorila se u optičku percepciju. Svaki je zvuk stvorio živopisno promjenjivu sliku, s vlastitim dosljednim oblikom i bojom."

Brazilski orah Hrana i piće Lijek, ali i otrov: Orah koji popravlja raspoloženje, jača mišiće i spašava od nesanice

Nastavio je istraživati psihodelijske učinke te se glasno protivio klasifikaciji LSD-a kao zabranjene droge nakon što su je šezdesetih godina prošlog stoljeća počela zloupotrebljavati djeca cvijeća. Naime, Hofmann je čvrsto vjerovao u upotrebu LCD-a u psihoanalizi, ali se slagao da se treba primjenjivati u kontroliranim uvjetima.

Basel je drugi najveći grad u ovoj europskoj zemlji. Smješten je uz obale rijeke Rajne, a ponosi se najstarijim sveučilištem u Švicarskoj. Danas samo rijetki pamte kako je u njemu prvi put stvoren, ali i isproban LSD.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju