Svim planinarima i penjačima poznat je onaj osjećaj zadovoljstva jednom kada stignu na svoj zacrtani vrh i kada se, po mogućnosti, pred njima otvori predivan pogled na sve strane. A tek kasnije kad siđu i izdaleka mogu uprijeti prstom i reći „Eno, tamo smo mi bili!“… E, to je baš poseban osjećaj.

A možemo samo zamisliti kako je bilo slovenskim penjačima Janji Garnbret i Domenu Škoficu koji su isto tako pogledali dimnjak slovenske termoelektrane Trbovlje i rekli „Bilo smo na njegovom vrhu.“.

Naime, početkom ove godine, dvojac se popeo na čak 360 metara visok dimnjak koristeći samo uže koje bi ih pridržalo u slučaju pada. Isprva nisu uspjeli – pokušaj je trajao čak 12 sati, no iscrpio ih je teret teških ruksaka.

Nekoliko dana kasnije ponovno su se odvažili na avanturu života i uspjeli za manje od osam sati. Prije nego ikome padne na pamet luda ideja, podsjetimo da je ovdje ipak riječ o dvoje iskusnih penjača. Štoviše, oboje su svjetski prvaci u slobodnom penjanju (ali i unatoč tome nije lako gledati te snimke).

„Staza“ kojom su išli imala je 13 različitih segmenata a njen dizajn i raspored označeni su kao teški i vrlo teški. Čak ni uže nije velika utjeha, jer kako kaže Janja, vi i dalje možete pri padu udariti o zid prije nego vas uže zaustavi.

Dimnjak slovenske termoelektrane Trbovlje inače je najviši dimnjak u Europi, a ovo nije bio prvi (uspješni) pokušaj penjanja na njegov vrh. Prije četiri godine na njega se popeo mladi par bez ikakve zaštite. Do vrha su došli koristeći se samo unutarnjim i vanjskim ljestvama, a potom su prošetali uskim rubom dimnjaka žonglirajući jabukama u isto vrijeme.

Naravno, dimnjak više nije u funkciji. Zatvoren je 2014. godine, a cijela termoelektrana „ugašena“ je 2016. godine. Očito nije trebalo dugo da ovaj arhitektonski div na Savi pronađe novi posao.

S obzirom na to da njegov vrh prolazi oblake i nadgleda okolne brežuljke, možemo samo pretpostaviti da će mnogi nastaviti u istom smjeru. No, to nećemo biti mi :D

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju