Vodećom azijskom turističkom atrakcijom u 2023. godini nisu proglašeni ni Kineski zid, ni Taj Mahal ili Zabranjeni grad, koji su također bili u užem izboru, nego jedan fantastičan i krajnje neobičan muzej - teamLab Planets u Tokiju.

Nagrade World Travel Awards koje se dodjeljuju na godišnjoj razini u svim zamislivim kategorijama koje se tiču putovanja Wall Street Journal opisao kao je "ekvivalent Oscaru“ u industriji putovanja. World Travel Awards od 1993. nagrađuje i slavi izvrsnost u svim ključnim područjima industrije, a glasove daju stručnjaci za putovanja i ugostiteljstvo, ali i putnici iz više od 200 zemalja. 

Što je teamLab Planets?

teamLab Planets u Tokiju golemi je prostor u koji se uranja čitavim tijelom,  koji se prostire se na deset tisuća četvornih metara, a čini ga kolekcija impresivnih instalacija koje potpisuje umjetnički kolektiv teamLab. Otvoren je 7. srpnja 2018. u Toyosu u Tokiju na ograničeno vrijeme, a njegovo zatvaranje je već dvaput prolongirano.

Instalacije su prema prvotnom planu trebale stajati do 2020., pa onda do 2023. Prošlog je srpnja, prilikom proslave 5. godišnjice i otkrivanja nove instalacije, iz teamLab Planetsa službeno potvrđeno da zbog velikog interesa muzej ostaje otvoren do 2027.

teamLab Planets je sasvim drugačiji i poseban muzej koji se sastoji od 4 velika zatvorena prostora i dva vrta oblikovana digitalnom umjetnošću. U ovom muzeju bosi koračate kroz vodu, stapate se s cvijećem, dodirujete svjetlo i cijelim tijelom uranjate u golema umjetnička djela koja se pred vama mijenjaju i dovršavaju.

Granice između gledatelja i umjetničkog djela ovdje su vrlo apstraktne ili posve nestaju, a djela su bez onog tko ga doživljava nepotpuna. Umjetnička djela se mijenjaju zbog prisutnosti ljudi i tako se poigravaju s našom percepcijom i granicama umjetnosti i stvarnosti, nas i svijeta, pojedinca i društva.

Što je Body Immersive koncept?

Međunarodni umjetnički kolektiv teamLab postoji od 2001. i već dugi niz godina stvara umjetnička djela prema Body Immersive konceptu, prema kojem se umjetnost ne doživljava samo očima nego čitavim tijelom.

Ova interdisciplinarna skupina stručnjaka - umjetnika, programera, inženjera, animatora, matematičara i arhitekata maštovito spaja umjetnost, znanost, tehnologiju i prirodu i kroz umjetnost istražuje odnos sebe same i svijeta, kao i nove oblike percepcije - svijeta, odnosa između pojedinca, društva i svijeta te kontinuiteta vremena.

Izložbe i instalacije teamLaba proputovale su svijet, od New Yorka, Londona i Pariza do Singapura, Pekinga i Melbournea, a radovi kolektiva nalaze se u stalnim zbirkama muzeja diljem svijeta, na četiri kontinenta.

Planeti u Tokiju također počivaju na konceptu potpunog uranjanja u umjetnost, a milijuni posjetitelja jamče jedinstveno, čudesno iskustvo.Interaktivne instalacije podsjećaju na putovanje svijetom mašte koje doživljavate čitavim tijelom. Možete hodati kroz vodu, leći i uživati pod nebom digitalnog cvijeća, igrati se s virtualnim ribama ili začudnim jajolikim oblicima neopisivih boja.

Digitalna tehnologija omogućila je odvajanje umjetnosti od platna i potpuno uranjanje u umjetnost što teamLab potiče na filozofiranje o granicama između tijela i umjetničkog djela, odnosu među ljudima i odnosu s prirodom.

Posve uronjeni u umjetnički rad, u neki od beskonačnih interaktivnih čarobnih svjetova koje je stvorio teamLab, možete jednostavno isprazniti glavu od svega osim ljepote koju doživljavate i čiji ste dio postali.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju