Sa strmim liticama i prekrasno plavim morem još su drevni Grci amalfijsku obalu smatrali čudesnim mjestom. Prema legendi, bog Herkul zaljubio se u nimfu imena Amalfi koja je prerano umrla te ga ostavila slomljena srca. Polubog je dugo lutao u potrazi za najljepšim mjestom na svijetu gdje će je pokopati – i zaustavio se u Amalfiju. Costiera Amalfitana smjestila se na otprilike sat i pol vremena vožnje od Napulja. Jedna od posebnosti obale je i arhipelag koji skriva između Caprija i Positana.

Li Galli specifičan je po otoku koji je priroda oblikovala poput dupina, što se najbolje vidi iz zraka. Ime mu je Isola Lunga, a druga dva koja su znatno manja u arhipelagu nazivaju se La Castelluccia i La Rotonda. Tri otoka poznata su i kao Les Sirenuse, zbog drevnih mitoloških priča da su ondje sirene svojim pjevom mamile mornare u smrt. Danas je poznato da su uzroci brodoloma bile jake, često promjenjive struje oko otoka.

Triora - 2 Putovanja Između planina i mora: Talijanski biser koji privlači zaljubljenike u prirodu, kestene - i vještice

Naziv arhipelaga Li Galli izveden je iz talijanske riječi gallina što znači kokoš i nema nikakve veze s izgledom otoka – nego pak sirena koje su imale tijela ptica i glave žena. Otoke su drevni Rimljani koristili kao sidrište, a kasnije su služili kao obrambeno mjesto s kamenom stražarnicom.

Palermo Putovanja Mafija i kultura, bijeda i bogatstvo: Očaravajući kaos turističkog magneta

1922. arhipelag je kupio slavni ruski koreograf i plesač Léonide Massine. Mještani su ga prozvali ludim Rusom koji je kupio stjenoviti otok na kojem mogu živjeti samo zečevi. No Rus je slijedio svoju viziju i pretvorio toranj iz 14. stoljeća u plesni studio, postavivši podove od sibirskog bora koji su ostali do danas. Léonide je podigao i glavnu vilu, dao napraviti četiri predivne plaže te stari vinograd pretvorio u veliki terasasti vrt. Snovi o pretvaranju otočne rezidencije u umjetničko središte nikada nisu zaživjeli, a nakon njegove smrti slavni baletan i koreograf Rudolf Nureyev kupio je Li Galli te pretočio vlastitu viziju u uređenje otoka. Nakon njegove smrti vlasnik arhipelaga je Giovanni Russo, sorentinski biznismen koji živi u Londonu i sa svojom suprugom neumorno održava otok. U posjet im nerijetko dolaze i brojni slavni prijatelji koji se dive interijeru, ali i vrtu u kojem Giovannijeva supruga sadi brojne biljne vrste.   

Li Galli - 2 Li Galli - 2 (Foto: Shutterstock)

O tome koliko je lijep arhipelag otkrivaju i riječi londonskog galerista Leopolda Thuna, sina arhitekta Mattea Thuna, koji je prvi put posjetio privatni otok kao mladić i zaključio: “Li Galli je najčarobnije mjesto na Mediteranu”. 

Nažalost, novo lice vile turistički nije moguće vidjeti, a trenutno najbolji način da doživite stoljeća čarolije na malom talijanskom otoku u obliku dupina je pridružiti se jednom od mnogih lokalnih brodskih izleta koji plove duž amalfijske obale.

Ma kakav odmor na Mediteranu: Njemački otok koji biraju bogati i slavni Sylt - 1 Sylt - 2 Sylt - 3 +1 Sylt - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju