Zamislite se na trenutak kako ispijate cappuccino na širokom trgu ispred jedne od brojnih baroknih crkava s grandioznim fasadama dok se grad polako budi. Upravo tako, počinje svako jutro u najvećem sicilijanskom gradu, Palermu.Smješten na sjevernoj obali Sicilije, Palermo ne sliči drugim europskim gradovima. Kroz arhitekturu, kuhinju i običaje ovdje su izmiješana razna povijesna razdoblja. Ovdje ćete osjetiti trag koji su sa sobom donijeli Arapi, ratne godine te vladavina mafije. Ta naizgled kaotična mješavina svakog turista u isto vrijeme, s razlogom, zbunjuje i očarava.

>> 'Bella' Firenca: 10 načina kako jeftino uživati u gradu umjetnosti

Hodajući kroz uske uličice grada preplavljene politički nabijenim grafitima, dolutat ćete do brojnih usamljenih trgova sa spomenicima iz svih mogućih razdoblja. Na nekima ćete vidjeti bistu Garibaldija a na drugima Neptunov kip, što će vas ponovo posjetiti na nevjerojatnu raznolikost kojom Palermo odiše.

Na svakom uglu naići ćete na ulične prodavače koji će vas nuditi sardinama, vongolama ili pak sočnim, svježim smokvama. Bogatstvo mirisa i okusa jedna je od prvih stvari koju je ovdje nemoguće ne primijetiti.

Očaravajući kaos Palerma

Poželite li se odmaknuti od žamora i kaosa centra grada, vrlo brzo ćete upoznati i manje atraktivnu sliku grada. Naime, mnoge su kuće, uništene još za vrijeme Drugog svjetskog rata i dalje neobnovljene (zvuči nevjerojatno, ali istinito), a siromaštvo i bijeda za mnoge ljude ovdje je stvarnost. No, vratimo se još malo veselijim temama.

Jedna od najljepših građevina Palerma zasigurno je katedrala. Ta impresivna crkva nevjerojatan je spoj arapskog i normanskog utjecaja koji koegzistiraju u savršenoj harmoniji. S druge strane, poželite li ući unutra, očekujte vidjeti barokne i bizantinske ukrase i ornamente.

U svakom slučaju, što više reći nego dati preporuku za što skorašnju kupovinu avionskih karata i pravac Sicilija!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju