Zamislite se na trenutak kako ispijate kapučino na širokom trgu ispred jedne od brojnih baroknih crkava s grandioznim fasadama dok se grad polako budi. Upravo tako počinje svako jutro u najvećem sicilijanskom gradu, Palermu.

Smješten na sjevernoj obali Sicilije, Palermo ne sliči drugim europskim gradovima. Kroz arhitekturu, kuhinju i običaje u njemu su izmiješana razna povijesna razdoblja. Ovdje ćete osjetiti trag koji su sa sobom donijeli Arapi, ratne godine i vladavina mafije. Ta naizgled kaotična mješavina svakog turista u isto vrijeme, s razlogom, zbunjuje i očarava.

Palermo Palermo (Foto: Vedran Jurić)

Hodajući kroz uske uličice grada preplavljene politički nabijenim grafitima, dolutat ćete do brojnih usamljenih trgova sa spomenicima iz svih mogućih razdoblja. Na nekima ćete vidjeti Garibaldijevu bistu, a na drugima Neptunov kip, što će vas ponovo posjetiti na nevjerojatnu raznolikost kojom Palermo odiše.

Na svakom uglu naići ćete na ulične prodavače koji će vas nuditi sardinama, vongolama ili pak sočnim, svježim smokvama. Bogatstvo mirisa i okusa nemoguće ne primijetiti čim stignete u grad.

Očaravajući kaos Palerma

Poželite li se odmaknuti od žamora i kaosa centra grada, vrlo ćete brzo upoznati i njegovu manje atraktivnu sliku. Naime, mnoge su kuće uništene još za vrijeme Drugog svjetskog rata te i dalje neobnovljene (zvuči nevjerojatno, ali je istinito), a siromaštvo i bijeda za mnoge ljude ovdje je stvarnost. No vratimo se još malo veselijim temama.

Jedna od najljepših građevina Palerma zasigurno je katedrala. Ta impresivna crkva nevjerojatan je spoj arapskog i normanskog utjecaja koji koegzistiraju u savršenoj harmoniji. S druge strane, poželite li ući unutra, očekujte vidjeti barokne i bizantinske ukrase i ornamente.

Impresivna katedrala u Palermu spoj je arapskog i normanskog utjecaja Impresivna katedrala u Palermu spoj je arapskog i normanskog utjecaja (Foto: Vedran Jurić)

U svakom slučaju, što više reći nego dati preporuku da što prije kupite avionske karte - i pravac Sicilija!

Dok se ne odvažimo probati kapučino i prizalogajiti autohtone delicije na uličicama Palerma koje skrivaju šarmantne tajne toga mističnog dijela Italije, u obližnjem Lidlu očekuje nas tjedan okusa Italije zbog kojeg ćemo biti korak bliže tome da u životu uživamo kao pravi Talijani. Istražite bogati asortiman i šaroliku ponudu jela i slastica s kojima je tako lako živjeti u stilu dolce far niente.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju