Američka tvrtka World View u suradnji s dizajnerima iz PriestmanGoodea planiraju svemirska putovanja – u velikom balonu. Točnije, riječ je o modernoj šesterokutnoj kapsuli koju će podizati stratosferski balon s nultim tlakom.

Kapsula će trebala biti podignuta 30.000 metara iznad tla kako bi sve zainteresirane putnike odvela na rub Zemljine atmosfere te im omogućila zapanjujući pogled na naš planet. Klimatizirane kapsule bi trebale imati deset sjedala za osam putnika i dva člana posade.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najusamljenija točka svijeta: Bliže je astronautima nego kopnu, a otkrio ju je hrvatski istraživač

Unutrašnjost kapsule je zamišljena tako da se maksimalno iskoristi raspoloživi prostor i umiri osjetila. Svaki će putnik imati udobno sjedalo, pristup toaletu, a bit će mu poslužen i vrhunski obrok s pićem po želji.

World View već prima rezervacije i uplate depozita za komercijalne svemirske letove koji će se početi testirati sljedeće godine, a službeno započeti u 2024. godini. Polijetat će se s poznatih svjetskih odredišta poput egipatskih piramida u Gizi, Kineskog zida ili pak Velikog koraljnog grebena u Australiji.

Aurora Station Zanimljivosti Čuvajte godišnji: Otvorena prva svjetska svemirska turistička agencija

Letovi će trajati između šest i 12 sati, a karte će koštati oko 50.000 američkih dolara, odnosno oko 350.000 kuna. To je značajni popust u cijeni za svemirska putovanja u odnosu na druge konkurente na tržištu.

Primjerice, za kartu na svemirskoj letjelici Virgin Galactica valja izdvojiti devet puta više – 450.000 dolara, dok će vas put Bezosovom raketom Blue Origin stajati oko 28 milijuna dolara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju