Jeste li ikad razmišljali o tome gdje bi se nalazila i kako bi izgledala najusamljenija točka na svijetu? Danas, kada je sve poznato i gotovo svakim dijelom svijeta kročila je ljudska noga, ostaje malo mjesta za misterij. Pa, ipak, postoji točka u Tihom oceanu koja je dobila nadimak "oceanski pol nepristupačnosti".

Riječ je o zamišljenoj točci koja je dobila ime Point Nemo, a zanimljivo je da ju je otkrio i imenovao 1992. godine naše gore list: Hrvoje Lukatela, zagrebački geodet i matematičar.

Inspiriran likom kapetana Nema iz romana 20.000 milja pod morem (napisao ga je Jules Verne), Hrvoje je smatrao da ime koje u prijevodu znači 'nitko' savršeno odgovara najudaljenijem mjestu od kopna na Zemlji. Lukatela nije osobno posjetio ovaj dio Zemlje, već je izračunao njegovu poziciju uz pomoć tehnologije.

A koliko je samo udaljena, potvrđuje podatak da je Point Nemo bliži astronautima u Međunarodnoj svemirskoj postaji nego prvom tragu kopna. Astronauti su mu tako na 416 kilometara udaljenosti ipak bliži od kopna (Antarktike), koje je udaljeno čak 2700 kilometara.

Danas se ovo područje smatra "grobljem svemirskih letjelica" – ovdje one dolaze umrijeti jer se ruše i izgaraju kroz atmosferu bez ljudskih žrtava. Točnije, ovdje svemirske agencije šalju svoje svemirske postaje u smrt kada završe svoju službu. Tako je skončalo tristotinjak svemirskih letjelica, među kojima je najpoznatija ruska svemirska postaja Mir, aktivna od 1986. do 2001. godine.

Jedini ljudi koji su se uspjeli približiti usamljenoj točci bili su sudionici Oceanske trke jahtama koja se odvija svakih nekoliko godina. Neustrašivo plove kroz neke od najhladnijih i najdivljijih voda, a iduća utrka zakazana je za listopad ove godine.

Interes za posjet ovom dijelu je malen jer zahtijeva nevjerojatno mnogo truda, a ne očekuje vas ništa spektakularno, samo more okruženo s još mora. Sigurno nećete naići na kopno, tablu dobrodošlice ili suvenirnicu. Eventualno ćete zateći plutajuću hrpu plastike i pasti u depresiju kada vidite koliko smo zagadili okoliš da smo Point Nemo dosegli - otpadom. Plastika ovdje čak i nije odbačena namjerno jer bi troškovi "odvoza" bili preveliki, već je sama našla svoj put.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju