Croatia Week pitao je strance u Hrvatskoj koje su njihove omiljene hrvatske riječi i zašto. Evo što su odgovorili...

Grah

"Moj brat je oženjen Hrvaticom i prvi put kada sam posjetila Zagreb čula sam toliko riječi koje su zvučale ludo. Najviše od svega riječ 'grah'. Prvi put kad sam je čula zvučala je kao zla čarolija ili nešto što bi Sauron iz Gospodara prstenova upotrijebio da te pretvori u otrovnu žabu koja širi virus", kaže Susan iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Fakat

"Umrem od smijeha svaki put kad čujem riječ 'fakat' jer mi zvuči kao f..k it ('je..ga'). Bila sam tako znatiželjna kada sam je prvi čula i kada sam znala da zapravo znači 'stvarno', razočarala sam se", priznaje Alana iz Australije.

Pekarnica/Ilustracija Zanimljivosti Stranci u Hrvatskoj: "Jezik je baš težak. Najgore mi je bilo kad sam morao kupiti kruh"

Krapina (grad)

"Moja najdraža hrvatska riječ je ime za grad Krapina. Govorniku engleskog jezika je smiješno. Kada sam otkrio da 'jug' na hrvatskom znači south i kada sam naišao na znak na cesti za 'Krapina Jug' (Krapina South) nisam se mogao prestati smijati", kaže Peter iz Australije.

Čvrst

"Volim hrvatske riječi bez samoglasnika. 'Čvrst' mi jednostavno zvuči super i mislim da se lijepo uklapa u tu riječ. Obožavam je izgovarati", kaže Mary iz Kanade, koja danas živi u Makarskoj.

Osvježavajuće

"'Osvježavajuće' je teška riječ za izgovor onima koji su tek počeli učiti jezik, ali je sjajna za opisati kvalitetno hrvatsko pivo ili kupanje u kristalno čistom Jadranskom moru nakon duge vožnje do obale", tvrdi Ibad iz Seattlea.

Slika nije dostupna Putovanja Stranci otkrivaju: Može li se "preživjeti" dan u Dubrovniku sa 65 kuna?

Majmun

"Izgovara se kao my moon. Ne pitajte me zašto, ali omiljena mi je ta riječ", kaže Michelle iz Sydneyja.

Pečat

"Ovo je jedna od prvih riječi koje sam naučio kada sam otvarao posao u Hrvatskoj. Bila je tako moćna riječ u izgovoru, ali i svojem značenju. Sve treba pečat", zaključuje Dave koji, trenutno živi u Zagrebu.

Još omiljenih riječi stranaca pronađite u originalnom tekstu Croatia Weeka ovdje.

Neobičan bonton? Europska zemlja kreativaca u kojoj se ljudi izbjegavaju na ulici i ne smješkaju strancima +0 Riga - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju