Manhattanski solsticij ili Manhattanhenge popularan je urbano-astronomski fenomen u New Yorku. Događa se dvaput godišnje, jednom prije ljetnog solsticija i jednom poslije njega, kada se Sunce savršeno poravna s pravilnom mrežom ulica Manhattana koje se protežu u smjeru istok - zapad.

Naravno, ovaj se fenomen mogao primijetiti otkad je Manhattan izgrađen, ali tek je 2002. godine postao "slavan", kada je na njega upozorio astrofizičar Neil deGrasse Tyson, ravnatelj planetarija Hayden, koji djeluje u sklopu Američkog prirodoslovnog muzeja. Neil deGrasse Tyson mu je i nadjenuo ime Manhattanhenge.

Jedinstveni urbani fenomen

Geometrijska mreža ulica Manhattana nije savršeno poravnata s geografskom linijom sjever - jug, već je zakrenuta za 30 stupnjeva u odnosu na geografski sjever, pa se datumi Manhattanhengea ne poklapaju s ekvinocijima.

 

Iako su ulice mnogih gradova planirane kao mreža, drugi uvjet za ovaj efekt je nesmetani pogled na horizont kakav Manhattan ima preko rijeke Hudson do New Jerseyja. Efekt dodatno pojačavaju neboderi koji postaju mračni kanjoni savršeno ravnih zidova u koje se Sunce savršeno uglavljuje i klizi niz njih dok zapada.

Datumi Manhattanhengea variraju jer ovise o ljetnom solsticiju, ali uvijek padaju između kraja svibnja i sredine srpnja. Osim potpunog Manhattanhengea, mogu se primijetiti i dva polovična, odnosno "polusunčana", tako da se sveukupno ovaj fenomen može doživjeti četiri puta godišnje.

Budite na pravom mjestu u pravo vrijeme

Ove će se godine polovični Manhattanhenge moći vidjeti u utorak, 28. svibnja u 20 sati i 13 minuta i u subotu, 13. srpnja 20 sati i 21 minutu. Potpuni Manhattanhenge događa se dan ranije i dan kasnije, odnosno, u srijedu, 29. svibnja u 20 sati i 12 minuta te u petak, 12. srpnja u 20 sati i 20 minuta.

Ako maštate o putovanju u Veliku Jabuku, kasno proljeće ili sredina ljeta zbog ovoga je fenomena čine još privlačnijom. Da se ne razočarate, ovaj efektni zalaz sunca toliko je popularan da ga pokušavaju zabilježiti tisuće i tisuće ljudi, pa se na mjestima s kojih se najbolje vidi stvaraju neopisive gužve.

Manhattanhenge možete promatrati s mnogih mjesta na ulicama koje se pružaju u smjeru istok - zapad: južnije do 14. ulice i sjeverno do Washington Heightsa, a najbolja mjesta za promatranje Manhattanhengea su široke ulice s neometanim pogledom prema New Jerseyju preko rijeke Hudson.

Popularna su mjesta za fotografiranje Manhattanhengea 14., 23., 34., 42. i 57. ulica, nadvožnjak Tudor City na Manhattanu i Hunter's Point South Park u Long Island Cityju i Queensu.

Nadimci američkih gradova: Zašto se New York zove Velika Jabuka, a Seattle Smaragdni Grad? Chicago New York New York +4 Chicago

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju