Na sam spomen „Velike jabuke“ svima je jasno kako je riječ o New Yorku. To je naziv „od milja“ i njujorčani ga nose s ponosom. I drugi američki gradovi nose poznate nadimke koji uglavnom imaju veze s kulturom i tradicijom i ti ih nadimci na neki način izdvajaju od drugih gradova.

New York: Velika jabuka

Ovaj nadimak grad je dobio 1920. kada je poznati sportski novinar John J. Fitzgerald napisao kolumnu u New York Morning Telegraphu o tome kako u gradu ima puno konjskih utrka i hipodroma. Pod „Velikom jabukom“ zapravo je mislio na najveću nagradu koju netko može osvojiti na takvim natjecanjima. 1930 - ih jazz muzičari počeli su grad zvati „Velikom jabukom“ i nakon toga nadimak je svima ušao u uho. U 70 - im godinama New York je bio na glasu kao nasilan i mračan grad i kako bi se popravila medijska slika o njemu, lansirana je kampanja u kojoj je kao logo grada bila velika crvena jabuka.

Philadelphia: Grad bratske ljubavi

Osnivač Philadelphie William Penn jako je cijenio antičku Grčku i spojio je riječi phileo (ljubav) i adelphos (brat) u nazivu grada. Tako je nastala Philadelphia, a njen je nadimak zapravo prijevod njenog grčkog značenja.

Philadelphia Philadelphia (Foto: Getty Images)

Chicago: Vjetroviti grad

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je Chicago dobio nadimak. Prva je verzija ona najočitija, jer s jezera Michigan puše ledeni vjetar. Ona zanimljivija priča ponovno ima veze s novinarima: urednik Charles Dana iz New York Suna prozvao je stanovnike grada (a pogotovo političare) „vjetropirima“ a samim time i grad „vjetrovitim“. Koja god verzija bila ona prava, nadimak je definitivno uvriježen dan danas.

Las Vegas: Grad grijeha

Na samu pomisao na Las Vegas pred očima vam se pojave kockarnice, svjetla i potoci alkohola. Ovaj grad nije oduvijek tako glamurozan. Početkom 20. stoljeća blok 16 bio je „crvena četvrt“ a blok 17 je bio mjesto na kojem se prodavao alkohol radnicima i putnicima. Kockanje je postalo legalno tek 1931. a 1950 - ih gradom je zavladala mafija koja je malo pomalo izgradila kockarsko carstvo.

Seattle Seattle (Foto: Getty Images)

Seattle: Smaragdni grad

Nadimak Seattlea nema nikakve veze s dragim kamenjem ali ima veze s nečim također dragocjenim. Naime, grad je nadimak dobio zbog prirodnih ljepota, zelenila koje okružuje grad. U samom centru nalazi se arboretum Discovery Park. Za nadimak ovaj put nisu zaslužni novinari, nego je nadimak izglasan na natječaju 1980. godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju