Na sam spomen Velike Jabuke svima je jasno da je riječ o New Yorku. To je naziv od milja i Njujorčani ga spominju s ponosom. I drugi američki gradovi nose poznate nadimke koji uglavnom imaju veze s kulturom i tradicijom i ti ih nadimci na neki način izdvajaju od drugih gradova.

New York: Velika Jabuka

Ovaj nadimak grad je dobio 1920. kada je poznati sportski novinar John J. Fitzgerald napisao kolumnu u New York Morning Telegraphu o tome kako u gradu ima puno konjskih utrka i hipodroma. Pod "velikom jabukom" zapravo je mislio na najveću nagradu koju netko može osvojiti na takvim natjecanjima. 1930-ih jazz-glazbenici počeli su grad zvati Velikom Jabukom i nakon toga nadimak je svima ušao u uho. U 70-im godinama New York je bio na glasu kao nasilan i mračan grad, a kako bi se popravila medijska slika o njemu, lansirana je kampanja u kojoj je logo grada bila velika crvena jabuka.

New York New York (Foto: Getty Images)

Philadelphia: Grad Bratske Ljubavi

Osnivač Philadelphije William Penn veoma je cijenio antičku Grčku i spojio je riječi phileo (ljubav) i adelphos (brat) u nazivu grada. Tako je nastala Philadelphia, a njezin je nadimak zapravo prijevod značenja na grčkom.

Chicago: Vjetroviti Grad

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je Chicago dobio nadimak. Prva je verzija ona najočitija jer s jezera Michigan puše ledeni vjetar. Zanimljivija priča ponovno ima veze s novinarima: urednik Charles Dana iz New York Suna prozvao je stanovnike grada (a pogotovo političare) "vjetropirima", a samim time i grad "vjetrovitim". Koja god verzija bila prava, nadimak je itekako uvriježen i dandanas.

Las Vegas: Grad Grijeha

Na samu pomisao na Las Vegas pred očima vam se pojave kockarnice, svjetla i potoci alkohola. Ovaj grad nije oduvijek tako glamurozan. Početkom 20. stoljeća blok 16 bio je "crvena četvrt", a blok 17 mjesto na kojem se prodavao alkohol radnicima i putnicima. Kockanje je postalo legalno tek 1931., a 1950-ih gradom je zavladala mafija, koja je malo-pomalo izgradila kockarsko carstvo.

Las Vegas Las Vegas (Foto: Getty Images)

Seattle: Smaragdni Grad

Nadimak Seattlea nema nikakve veze s dragim kamenjem, ali ima s nečim također dragocjenim. Naime, grad je nadimak dobio zbog prirodnih ljepota, zelenila koje okružuje grad. U samom centru nalazi se arboretum Discovery Park. Za nadimak ovog puta nisu zaslužni novinari, nego je on izglasan na natječaju 1980. godine.

Iako bi se bilo divno otisnuti preko Bare i uživo doživjeti čaroliju koju skrivaju ti velebni gradovi, godišnji odmor u Gradu Bratske Ljubavi, Velikoj Jabuci ili Smaragdnom Gradu ipak će malo pričekati. Bez obzira na to što istog trena ne možemo otputovati na zapad, u obližnjem Lidlu u tjednu američkih okusa očekuju nas razne poslastice i delicije Amerike zbog kojih ne moramo pakirati kufere ni kupiti avionsku kartu. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju