Pušiti kao Turčin ili škrtariti poput Židova dobro su nam poznate fraze, ali znate li što znači pozdravljati kao Irac? Ako imate onog jednog prijatelja koji uvijek nestane s druženja bez pozdrava ili je sklon „ghostanju“, odnosno odlaženju bez objašnjenja, tada ste upoznati s irskim pozdravom. „Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš“ sistem nestajanja, ovisno o kulturi, pojavljuje se i u drugim varijacijama kao francuski ili nizozemski pozdrav.

Prema jednoj od teorija irski pozdrav se udomaćio u jeziku još od davnih dana, kao odgovor na odlazak naroda iz domovine tijekom Velike krumpirove gladi - nestašice hrane, koja je pogodila Irsku od 1845. do 1849. godine. Glavni uzrok nestašice bila je zaraza krumpira, na kojem se temeljila prehrana Iraca. Tada su se dva milijuna ljudi iselila iz Irske – naglo i u većini slučajeva trajno.

U Americi je pak popularan termin „minnesotanski pozdrav“. Radi se o navici kada odugovlačimo odlazak kući i pozdravljamo se s prijateljima ili obitelji unedogled. Minnesotanski pozdrav se može odužiti "jednom putnom", a kada se konačno odlučimo otići i provjeriti jesmo li uzeli sve stvari, pojavi se još jedna ili dvije teme koje bi trebalo dovršiti... 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju