Le Lignon je najveći stambeni kompleks u Švicarskoj, koji se prostire na 10.000 četvornih metara bivše farme u Vernieru u predgrađu Ženeve. Izgrađen je između 1963. i 1971. godine kako bi se smanjio problem nedostatka životnog prostora koji je mučio ovu zemlju u tom periodu.

Arhitekti George Addor, Dominique Julliard, Louis Payot i Jacques Bolliger osmislili su uzak, ali dugi kompleks sastavljen od tri zgrade koje obuhvaćaju 2780 stanova, a u kojima danas živi oko 7000 stanovnika.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Trebalo im je "samo" 15 godina da je završe: Najviša stambena zgrada u Europskoj uniji

Za usporedbu, u najvećoj stambenoj zgradi u Hrvatskoj – u zagrebačkoj Mamutici ima upola manje stanova – 1169, a u njima stanuje oko 5000 ljudi.

Kompleks je dobio naziv prema istoimenoj francuskoj rijeci, a sastoji se od dva nebodera i zgrade duge oko jednog kilometra, koja ima od 12 do 18 katova. Potrebno je 15-ak minuta da biste laganom šetnjom došli s jednog na drugi kraj kompleksa.

Osim stanova, kompleks nudi i osnovnu školu, medicinski centar, crkvu, trgovine, restorane, poštu, sportsko-rekreacijski prostor s bazenom i podzemne garaže, pa neki tvrde da je Le Lignon grad u malom. Neki stanovnici gotovo ga nikada ne napuštaju jer u njemu imaju sve što im je potrebno.

Edificio Copan - 3 Putovanja Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj!

Zbog malog prostora na kojem živi veliki broj ljudi gustoća naseljenosti u Le Lignonu usporediva je onoj u betonskoj džungli Manhattana u New Yorku.

Otvorena samo 5 mjeseci u godini: Je li ovo najstrmija uspinjača u Europi? Gelmerbahn - 3 Gelmerbahn - 2 Gelmerbahn - 1 +0 Gelmerbahn - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju