U velikim gradovima velike stambene zgrade česta su pojava, no zgrade u kojima živi pet tisuća ljudi baš i nisu. Jedna takva počela se graditi 1957. godine, a završena je 1966. Zgrada Copan ili Edificio Copan u São Paulu jedna je od najvećih stambenih zgrada na svijetu i prepuna je zanimljivosti.

Zgrada Copan u São Paulu visoka je oko 140 metara, sadrži 1600 stanova koji se prostiru na 38 katova i u njoj može živjeti između 4000 i 5000 ljudi. Riječ je o toliko naseljenoj zgradi da je zavrijedila i vlastiti poštanski kod. Odnosno, svi stanovnici ove zgrade imaju jedinstvenu poštansku adresu s jedinstvenim poštanskim brojem kakav nema nitko drugi u gradu.

Grad u gradu

Osim što zgrada ima svoj poštanski broj i vlastitu poštu, ona je prijašnjih godina imala i vlastitu dentalnu ustanovu, kino, pa i crkvu. Na tom je mjestu danas umjetnička galerija Pivo, koja okuplja neke od najvećih brazilskih umjetnika današnjice. U njoj je moguće pronaći 70-ak uredskih prostora, restorana i različitih dućana. Oscar Niemeyer, arhitekt ovog stambenog čuda, zamislio je ovu zgradu kao mjesto gdje će živjeti bogati i radnička klasa, jedni uz druge.

Iz mračnog doba do potpune obnove

Copan je u svojih pedesetak godina postojanja svašta proživjela, isto kao i njezini stanovnici. Neki će tadašnji stanovnici priznati da se u "mračno doba" ove zgrade nisu usudili razgovarati s osobama s kojima su se susretali u hodnicima ili dizalima jer nikad nisu mogli znati tko su oni.

Naime, u 80-ima je zgrada Copan bila magnet za dilere, drogu i prostituciju, pa je i cijena stanova bila niža. Te su dilere i prostitutke sada zamijenili umjetnici, studenti i uspješni poduzetnici oduševljeni idejom da žive u ovakvoj posebnoj zgradi. Cijelo područje zgrade i područje grada oko zgrade živnulo je i preraslo iz onog dijela koji se izbjegavao do toga da privlači ljude svojim galerijama, skate parkovima i restoranima. Za ovaj je preokret velikim dijelom zaslužan Affonso Celso Prazeres de Oliveira, upravitelj zgrade koji je u zgradu uveo stroža pravila, nadzorne kamere i kazne za nepoštivanje kućnih pravila.

Jedinstven pogled sa zgrade u obliku tilde

Mnogi turisti u posjetu São Paulu potražit će Copan upravo zato da bi se popeli na sam vrh zgrade i tamo uživali u ptičjoj perspektivi na ovaj najveći grad u Južnoj Americi. U razdoblju od ponedjeljka do petka možete besplatno ući na krov, a vikendom je ulaz zabranjen. Zgradu Copan nemoguće je ne prepoznati zbog veličine i neobičnog oblika u obliku tilde, odnosno dijakritičkog znaka koji se koristi u portugalskoj abecedi i nalazi se u imenu grada São Paulo.  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju