Neboder Intempo i službeno je dovršen. Riječ je o zapanjujućoj stambenoj zgradi koja se izdiže na 198 metara visine u španjolskom gradu Benidormu. Postala je najviša zgrada u tom turističkom gradu, ali i najviša stambena zgrada u Europskoj uniji.

Intempo se sastoji od dva paralelna nebodera od 47 katova koji su međusobno povezani strukturom u obliku stošca. Tu je na raspolaganju 256 stanova, s tim da su oni najluksuzniji od 300 kvadrata izgrađeni na 45. katu te prodani po cijeni višoj od 2 milijuna eura.

Najviša stambena zgrada na svijetu - 3 Zanimljivosti Čak 131 kat: Ovo je najviša stambena zgrada na svijetu

Svi stanovi imaju pogled na more, a najjeftiniji se trenutačno prodaju po cijeni od 317.000 eura. Neboder obuhvaća i 13.000 četvornih metara zajedničkih prostorija koje uključuju i dva velika bazena.

Kada se građevina gleda sprijeda, podsjeća na broj 11 i slovo M. Mnogi vjeruju da je svojevrstan podsjetnik na terorističke napada koji su se zbili 11. ožujka (španjolski marcha) 2004. u Madridu.

Gradnja nebodera započela je 2006., a trebala je biti dovršena tri godine kasnije. To se nije dogodilo zbog velike gospodarske krize koja je potresla sektor nekretnina u 2008. godini, manjka financijskih sredstava, ali i lošeg poslovanja prijašnjih vlasnika.

Edificio Copan - 3 Putovanja Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj!

Nedovršenu je zgradu 2018. preuzela investicijska tvrtka SVP Global, koja je i dočekala njezin završetak ove godine. Iako najveći, Intempo je još samo jedan neboder u nizu u Benidormu. Zbog panorame ispunjene betonskim divovima, taj španjolski grad često nazivaju i New Yorkom Mediterana.

Kako izgleda neboder Intempo, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju