Ispred ulaza u tržnicu Billingsgate stoji jedino stablo u gradu koje baš nikada ne odražava ritam prirode nego pulsira ritmom grada - i veselo mu namiguje svojim šarenim očima.

Odgovor na pitanje iz naslova jednostavan je: oni izvan kružnoga toka propuštaju one koji su u njemu i zato imaju prednost. Kakve veze ima kružni tok sa semaforom, pitate se? Osim na zagrebačkom rotoru – nikakve. Stablo semafora samo je skulptura koja krasi jedan kružni tok u Londonu i iako se svjetla semafora pale i gase - nemaju nikakvu ulogu u prometu.

Javno umjetničko djelo francuskog kipara Pierrea Vivanta podsjeća na stablo čiju krošnju čini čak 75 semafora – i svi rade! I to sasvim neovisno jedan o drugom, pa prilično dobro dočaravaju prometni kaos, gradsku užurbanost i gužvu.

Osam metara visoko stablo semafora izloženo je na javnom, otvorenom prostoru grada 1998. godine. Izvorno je bilo postavljeno u četvrti Canary Wharf, na mjestu gdje je netom prije srušeno staro stablo platane - umrlo od zagađenja. Stablo semafora na križanju ulica Westferry Road, Heron Quay Bank i Marsh Wall tako je komuniciralo i s mjestom na kojem je izloženo i s njegovom prošlošću.

Međutim, kružni tok na kojem se nalazilo stablo semafora preuređen je 2011. godine i neobična skulptura nije bila vraćena na isto mjesto, nego je premještena, ali vrlo blizu - u Isle of Dogs gdje se i sada se nalazi – i opet u kružnom toku - ispred glavnog ulaza u tržnicu Billingsgate.

Iako skulptura, naravno, nema nikakvu funkciju u prometu, nepripremljeni vozači na trenutak će se zgroziti, baš kao i pješaci koji ga ugledaju prvi put. Stanovnici su ga pak davno zavoljeli i usprkos njegovoj prometnoj disfunkcionalnosti, često će priznati da mi je to omiljeni semafor u gradu.

Spremate li se u obilazak britanskih znamenitosti, u prijestolnici uz Big Ben, Buckinghamsku palaču, London Eye, Tower Bridge, prošećite uz Temzu i posjetite najzabavniji kružni tok u starom dijelu svijeta. Naravno, najbolje se vidi u sumrak.

Stablo semafora koje proročki trepće nalazi se u gradu u kojem je postavljen prvi semafor na svijetu 1868. godine i nastavlja upozoravati na budućnost koja je već tu i sve jače pulsira u neprebrojivim ritmovima grada koji oko njega juri, živi…

Skulptura i(li) inženjerstvo: Divovska dvoglava čelična ptičurina koja podiže brodove na nebo The Falkirk Wheel, Škotska - 1 The Falkirk Wheel, Škotska - 16 The Falkirk Wheel, Škotska - 17 +13 The Falkirk Wheel, Škotska - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju