Na stotinjak metara od rodne kuće Olivera Dragojevića na Korčuli u Veloj Luci, preko noći, osvanuo je dugoočekivani spomenik glazbenom velikanu bez velike pompe i svečanog otvorenja, za koji vjerujemo da će privući još više turista i putnika u to lijepo dalmatinsko mjesto. 

S obzirom na pandemiju, kip glazbenika koji svira gitaru na molu pojavio se tiho, a prve snimke zabilježio je naš fotograf Romeo Ibrišević. On je i doznao kako je spomenik izradio Izvor Oreb, vrsni slikar, kipar i pjesnik iz Vele Luke.

Više od "dobre baze": Spomenik Oliveru Dragojeviću pričekat će bolja vremena Vela Luka - 5 Vela Luka - 2 Vela Luka - 3 +7 Vela Luka - 7

Oreb i Oliver bili su prijatelji i suradnici, a Izvorovi stihovi zauvijek će živjeti i u Oliverovim pjesmama. Riječi vrsnog kipara i umjetnika zapisane su u Moja Emilija, Moj Brodiću Jo da mi je te drugim pjesmama njegova sumještana.

Otkako Oliver više nije s nama, njegov se spomenik željno iščekivao, a govorilo se kako će se postaviti u Splitu. Srećom, na inicijativu Izvora Oreba i Vele Luke glazbena legenda koja je pružila nemjerljiv doprinos glazbenoj baštini i svojim stihovima ostala upisana u hrvatskim srcima dobila je zasluženi spomenik.

Brzinskom anketom među mještanima doznali smo kako su svi oduševljeni Orebovim remek-djelom, jedino je jedan Velolučanin imao prigovor oko izbora mjesta na kojem je postavljen kip jer na koloni na kojoj sada sjedi Oliver on godinama drži ješku i udice kada želi uloviti kojeg cipla za večeru. 

Bez obzira na to što je Oliver zaslužio i više ovakvih priznanja, prema pričama o njegovoj skromnosti, vjerujemo da bi mu i više nego dovoljno bilo da ga se ljudi sjete kroz neku njegovu pjesmu, anegdotu ili šalu, što vjerujemo da mnogi i čine gotovo svakog dana i da ga i bez spomenika nikada neće zaboraviti!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju