Gradsku četvrt koja je proglašena najzanimljivijom u Aziji (ali i jednom od najboljih u svijetu) pronaći ćete u Hong Kongu. Sheung Wan povijesna je četvrt načičkana hipsterskim kafićima, umjetničkim galerijama i vrhunskim restoranima, a skriva i uzbudljivu prošlost. 

Union Jack 

Odvede li vas znatiželja u taj kutak svijeta, obavezno prošećite ulicom koja ima značajno mjesto u gradskoj povijesti. U siječnju 1841. britanska mornarica prvi put je kročila na tlo Hong Konga u Sheung Wanu. Na obližnjem brežuljku podignuli su kamp na mjestu koje je nazvano Possession Point, a tijekom svečanosti kojom se obilježio službeni posjet zavijorio se i Union Jack. Danas ovo mjesto nosi naziv Hollywood Road Park, a cesta pored - Possession Street.

Sheung Wan - 3 Sheung Wan - 3 (Foto: Shutterstock)

Mjesto za ručak 

Sheung Wan ima i Western market, najstariju zgradu tržnice u Hong Kongu, izgrađenu 1906., ali danas je od izvorne građevine ostao samo sjeverni blok. Sve do 1988. godine građani su ondje odlazili po voće, povrće i druge svakodnevne namirnice, ali danas je poznata kao mjesto u koje se ide u restorane, trgovine s rukotvorinama i drugim predmetima, kao i materijale koji se prodaju na drugom

Strašna epidemija 

Mračna crtica iz povijesti popularne četvrti uključuje epidemiju kuge, koja je krajem 19. stoljeća stigla u Hong Kong, kada je gomila Kineza doputovala u grad na festival Ching Ming, nehotice šireći zarazu. Kuće u ulici Tai Ping Shan tada su predstavljale jednu od najgušće naseljenih, što je u kombinaciji s nedostatkom higijene rezultiralo prvim slučajevima kuge, a ubrzo i brojnih smrti. Mrtvih je bilo toliko da su tijela zakrčila ulice, a naslijeđe tragične prošlosti vidi se i danas po brojnim pogrebnim poduzećima za kojima se tada pojavila povećana potražnja. Kuga je u tri mjeseca ubila više od 2000 ljudi, a kuće Tai Ping Shana su evakuirane i sravnjene sa zemljom.

Prag Zanimljivosti Možda bi bilo bolje da ste ostali doma: Kviz koji će pokazati jeste li išta naučili na putovanjima

Cesta od krša 

U prosincu 1851. Sheung Wan poharao je razorni požar i progutao 450 domova i tržnicu. Nakon te katastrofe, britanske su vlasti odlučile iskoristiti krš iz uništenih kuća kao dodatan materijal za izgradnju nove ceste duž obale. Nova cesta je bila prvi projekt melioracije zemljišta u Hong Kongu, kojim je obala proširena za 15 metara.

Temple Bar - 8 Putovanja Temple Bar: Četvrt u koju je ugurano sve najbolje od Dublina

Mjesto za žig 

Man Wa Lane, također poznata kao Chop Alley, mala je pješačka ulica sa štandovima koji prodaju samo ručno izrađene žigove, pečate i štambilje. Sve, od carskih naloga, kraljevskih dekreta i trgovačkih ugovora do umjetničkih djela, označavalo se pečatima kako bi se dokazala autentičnost. Iako se u Hong Kongu odavno preuzeo zapadni običaj potpisa, tvrtke često još uvijek imaju službene pečate. A oni koji navrate u Man Wa Lanea mogu dati ugravirati svoja imena na žigove i ponijeti kući na personalizirani dio kineske povijesti.

Korupcija, pohlepa i loša izgradnja? Megagrađevina za 5 tisuća ljudi koja nije ispunila svoju svrhu Biblioteca Vasconcelos - 5 Biblioteca Vasconcelos - 6 Biblioteca Vasconcelos - 4 +1 Biblioteca Vasconcelos - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju