U Sarajevu, kod Latinske ćuprije, mosta kod kojeg se spajaju ulica Zelenih beretki i Obala Kulina bana, prije točno 110 godina odigrao se događaj koji je promijenio tijek povijesti. Toga 28. lipnja 1914. godine, u pomno planiranom atentatu, ubijen je austrougarski prijestolonasljednik, nećak cara Franje Josipa, austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand, zajedno sa svojom suprugom Sofijom.

Povijest je taj događaj zapamtila kao Sarajevski atentat, a on je, kako se ubrzo pokazalo, postao izravan povod za početak Prvoga svjetskog rata, odnosno, kako su ga zvali u to vrijeme, kada nikome i nije padalo napamet da bi se takav užas ikada mogao ponoviti - Velikoga rata.

Tko je bio Franjo Ferdinand?

Franjo Ferdinand trebao je na prijestolju zamijeniti svoga strica, tadašnjeg cara Franju Josipa, jer je ovaj ostao bez sina, pa su ga i službeno nazivali prijestolonasljednikom (Thronfolger). Krajem lipnja 1914. godine doputovao je u Bosnu kako bi kao vrhovni inspektor austrijske vojske i mornarice sudjelovao u vojnim vježbama i obavio inspekciju trupa. Nakon vježbe, bio je pozvan sa suprugom u Sarajevo, gdje se ispisala moderna povijest Europe i svijeta.

Prijetolonasljenik i Sofija u automobilu registracije AIII 118 Prijetolonasljenik i Sofija u automobilu registracije AIII 118 (Foto: Profimedia)

Franjo Ferdinand i Sofija, nakon dočeka na sarajevskom željezničkom kolodvoru, ulaze u treći od šest pripremljenih automobila, otvorenu limuzinu marke Gräf & Stift. Registracija ovog automobila tada se nije mogla iščitati kao jezivo proročanstvo: datum završetka Prvoga svjetskog rata. Na registarskim pločicama stajalo je naime: AIII 118, a ovo je primirje od svjetskog značenja potpisano 11. studenoga 1918.

Gavrilo Princip skoro nije izvršio atentat

No vratimo se na dan Sarajevskog atentata koji je pripremila teroristička organizacija Mlada Bosna, a njome je upravljala tajna srpska teroristička organizacija Crna ruka.  Uz rutu kojom je prijestolonasljednik prolazio postavljeno je čak šest ili sedam atentatora, ali na kraju je atentat izvršen gotovo slučajno.

Franjo Ferdinand i Sofija sa željezničkog su se kolodvora uputili u Gradsku vijećnicu, a putem je Nedeljko Čabrinović bacio bombu na njihov automobil, no ona se od njega odbila i pala nazad na ulicu, pa je eksplodirala pod sljedećim automobilom, a u toj je eksploziji ranjeno dvadeset ljudi.

Kaos na ulici nakon bačene bombe Kaos na ulici nakon bačene bombe (Foto: Profimedia)

Protokol je ipak nastavljen, održani su planirani govori, a nakon njih su se prijestolonasljenik i supruga mu uputili u bolnici u znak podrške ranjenima u pokušaju atentata – u istom automobilu. Vozač je međutim tek naknadno obavješten o promjeni rute, pa se morao vratiti unazad da skrene.

Manevar se odvijao pred trgovinom delikatesama Morisa Šilera u kojoj se nalazio Gavrilo Princip. Iako je već odustao od atentata, istrčao je  iz trgovine i ispalio dva metka u Franju Ferdinanda i Sofiju. Sofija je preminula gotovo odmah, a prijestolonasljednik nakon desetak minuta.

U Zagrebu se za atentat na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda saznalo već oko podne, ali vijest se pojavila tek u večernjem izdanju novina, a uskoro je stigla i na naslovnice svih svjetskih medija. U Zagrebu je nastala tolika strka za primjerkom tih novina da su prodavače novina morali čuvati posebni stražari.

  Kraljeva Sutjeska: Pogledajte fotografije jednog od najljepših sela u Bosni i Hercegovini Kraljeva Sutjeska - 3 Kraljeva Sutjeska - 4 Kraljeva Sutjeska - 5 +3 Kraljeva Sutjeska - 6

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju