Kad god nekamo putujete, pogotovo u neku vama egzotičniju zemlju, velike su šanse kako ćete doživjeti kulturološki šok. E pa, kako bi takvo iskustvo bilo ublaženo, donosimo neke neobičnosti iz raznih zemalja svijeta koje će vas ostaviti paf!

Toaletni papir u Indiji 

Mnogi će se putnici iznenaditi kad otkriju kako se u Indiji toaletni papir obično ne nalazi u kupaonicama. Točnije, Indijci obično imaju crijevo za vodu ili malu kantu pokraj zahoda (najčešće čučavca) u kojoj se nalazi voda, a koja služi za kasnije pranje. Korištenje toaletnog papira općenito je loša ideja, s obzirom na to da i same cijevi u Indiji nisu na najvišoj razini te bi ih papir mogao začepiti.

Običaji - 3 Običaji - 3 (Foto: Getty Images)

Pozdrav pljuvanjem u Keniji 

Iako se pljuvanje smatra izrazito nepristojnim u većini zemalja, kenijski narod Masai ima nešto drukčiji doživljaj toga, s obzirom na to da je pljuvanje ondje znak poštovanja. Tako će članovi plemena pljunuti dlanove prije rukovanja i zatim srdačno pružiti ruku. No priča tu ne staje jer se navodno pljuje i na tek rođenu djecu, kao i na nevjeste.

Zabranjene ruže u Meksiku 

Rijetko tko ne voli dobiti cvijeće, a ruže su u pravilu simbol ljubavi bilo gdje na svijetu. Ipak, ovdje valja paziti na odabir boje, kriva može biti prilično zeznuta. Tako recimo, u Meksiku, uvijek se držite crvenih ruža, a nikako nemojte pokloniti žute, koje simboliziraju smrt.

Običaji - 2 Običaji - 2 (Foto: Getty Images)

Bacanje namještaja u Južnoafričkoj Republici

Ulazak u Novu godinu mnoge zemlje slave uz vatromet, dok je u Južnoafričkoj Republici od kraja apartheida ostala drugačija tradicija. Kako bi dočekali Novu godinu, ljudi bacaju svoj namještaj kroz prozor na ulicu. Ovu tradiciju nadziru policijske snage kako bi se osiguralo da nitko ne bude ozlijeđen, a mi smo primijetili kako je i ovo još jedna dodatna mogućnost za odvoz glomaznog otpada na području JAR-a.

Sastanci u finskoj sauni

Sauna je vrlo značajna stvar kada je riječ o finskoj kulturi. Ona ne služi samo kao mjesto u kojem ćete se opustiti, već kao i mjesto za raspravljanje o poslovnim stvarima ili čak politici. Zapravo, u poslovnom je svijetu uobičajena tradicija da kolege ili poslovni partneri odu zajedno u saunu i razgovaraju u opuštenijem okruženju.

Neobični običaji iz zemlje u kojoj su u svi stanovnici u jednom danu postali mlađi za cijelu godinu Metro u Seoulu Južna Koreja +0 Južna Koreja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju