Kako je svijet lopta šarena i kultura se razlikuje od zemlje do zemlje, opće je poznato. No čini se da su, kako prenosi CNN, u Koreji (Južnoj) ipak odlučili stati na kraj nekim u najmanju ruku čudnim običajima te ne dati kafićima da životinje drže poput atrakcija.

U kavezu iza stakla debeljuškasti rakun trči nekoliko sekundi na kotaču za vježbanje prije nego što se baci natrag na pod. U sljedećem ograđenom prostoru par prerijskih pasa sjedi na balvanima pod blještavim umjetnim svjetlom svjetiljke iznad glave.

S druge strane pregrade oduševljeni kupci pijuckaju kavu s mlijekom i snimaju selfije sa životinjama, scene su to koje se odvijaju diljem Južne Koreje.

Pet Cafe - 1 Pet Cafe - 1 (Foto: Getty Images)

Kafići sa životinjama doživjeli su eksploziju popularnosti u zemlji u posljednjem desetljeću – prvo s mačkama i psima, a zatim sve neobičnijim vrstama divljih životinja, čemu je doprinijelo i online doba, s obzirom na to da je postalo važno opaliti selfi sa što neobičnijom životinjom i objaviti ga na bespućima društvenih mreža.

Samo u spomenutom kafiću, u sveučilišnoj četvrti Hongdae u Seulu, postoji više od 40 vrsta životinja - uključujući dikobraze, zmije, lisice i tvorove.

Jasno, kafići su također potaknuli i kontroverze jer se zagovornici za prava životinja dugo zalažu za stroža ograničenja ili čak potpunu zabranu takvih objekata.

Sve veći otpor potaknuo je južnokorejsku vladu da iziđe s nizom novih zakona koji su stupili na snagu u prosincu, a učinkovito zabranjuju kafićima izlaganje živih divljih životinja, osim ako nisu registrirani kao zoološki vrtovi ili akvariji.

Stručnjaci kažu da je, iako je to pozitivan korak, potrebno učiniti više, s obzirom na uzak opseg zakona i protivljenje vlasnika tvrtki koji tvrde da su im sredstva za život ugrožena. Ipak, budući na je uveden zakon, stvari će gotovo sigurno krenuti nabolje.

Od otvaranja prvog mačjeg kafića na svijetu u Tajvanu 1998. ludilo se proširilo u inozemstvo i otvoreni su mnogi kafići diljem Južne Koreje početkom 2010-ih. U tipičnom kafiću za životinje kupci mogu uživati u piću ili hrani dok maze ili hrane dlakave stanovnike, što je posebno nov koncept u urbanim središtima, gdje je malo mogućnosti za interakciju s nepripitomljenim životinjama.

Pet Cafe - 4 Pet Cafe - 4 (Foto: Getty Images)

Ali životinje izložene u Koreji brzo su prestale biti tipične kućne mačke. Jedan kafić u Hongdaeu, na primjer, privlači posjetitelje svojim pahuljastim ovcama i interijerom na temu ovaca.

Do nedavne izmjene zakona postojalo je malo propisa. Dosadašnjim Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je bilo samo sakupljanje ili promet ugroženih životinjskih vrsta. To je značilo da su divlje životinje poput rakuna, stoke poput ovaca mogle mirno "nastupati" kao atrakcija u barovima.

Stvar je otišla toliko daleko da su i određene tvrtke savjetovale prenamjenu kafića: "Vlasnici koji drže obične kafiće i restorane, a imaju slab promet, trebaju u svoj prostor dovesti kućne ljubimce", savjetuje Aevan, tvrtka za savjetovanje o kućnim ljubimcima, na svojoj web-stranici.

Naravno, i online mediji odigrali su golemu ulogu; brza pretraga na Googleu donosi bezbroj blogova o putovanjima, videa s YouTubea i objave na Instagramu o korejskim kafićima za kućne ljubimce. Jedan kafić koji drži pse samojede u Seulu ima više od 81 tisuće pratitelja na Instagramu, a red za ulazak često se proteže ispred vrata.

Ipak, iako je prema novom zakonu takva aktivnost zabranjena, pitanje je što će biti s dosadašnjim kafićima. Oni su se pobunili da im takva mjera uzima mogućnost zarade i da ih može dovesti do poslovne propasti.

Daljnji su prijedlozi u izradi. Nacionalni institut za ekologiju u vlasništvu vlade predložio je smjernice poput uvođenja edukativnih programa u kafiće za životinje, zahtijevanje od posjetitelja da stave rukavice prije rukovanja životinjama i ograničavanje na samo minutu ili dvije sa svakom životinjom. I dok je napredak postupan, njega ohrabruju novi zakoni.

U svakom slučaju, ako vas put nanese u Koreju i zateknete se u nekom od takvih mjesta, nemojte se libiti javiti nam se s iskustvima.

Bizarno do bola: Stvarno neobične zabrane u zemljama diljem svijeta +0 Stop znak

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju