Američka književnica i bivša stjuardesa zrakoplovne kampanje Trans World Airlines (TWA) Ann Hood objavila je knjigu memoara pod imenom „Fly Girl“ u kojem opisuje svoje avanture u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Unatoč stereotipima o koketnim damama koje su u ono vrijeme radile kao stjuardese, Ann Hood se odlučila na ovu karijeru jer je to bio najbolji način da putuje i vidi svijet.

Još uvijek je to bio glamurozan posao na koji se dolazilo u uniformama s potpisom dizajnera Ralpha Laurena. Putnici su se dotjerivali za putovanje zrakoplovom, a na letovima se služila dobra hrana.

„Iskustvo tadašnjeg letenja zrakoplovom mogu usporediti tek s boravkom u dobrom hotelu ili na kruzeru. Ništa nije bilo plastično, a ekonomska klasa je bila super, rekla je Ann Hood koja je kao stjuardesa radila u periodu od 1978. do 1986. godine.

Slika nije dostupna Zanimljivosti 10 načina na koje "jeftine" aviokompanije štede novac: Dodatni troškovi za putnike, manje osoblja, novi avioni...

Nije lako bilo dobiti posao. Možda najšokantnije pravilo koje je vladalo prilikom zapošljavanja odnosilo se na težinu stjuardesa.

TWA je uz prijavu za posao poslala tablicu s visinom i maksimalnom težinom koje su zaposlenice smjele imati. Ako niste zadovoljavali njihove kriterije, ne bi vas ni pozvali na razgovor za posao.

"Jednom kad su vas zaposlili, ili je barem to bio slučaj u TWA, niste se smjeli udebljati. Morali ste ostati na istoj težini na kojoj ste bili kada su vas zaposlili, što je bilo otprilike 7-8 kilograma manje od maksimalne težine u moje slučaju," priznala je Ann Hood za CNN Travel.

Neke su žene dobile otkaz jer su se udebljale, a ovo pravilo vrijedilo je sve do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Slika nije dostupna Putovanja Kupljen za devet kuna: Otpisani avion koji je postao hit mjesto za provode

Stjuardese onoga vremena morale su se nositi i s nepodnošljivom dimom duhana, jer je pušenje u avionima bilo dozvoljeno.

Ako ste išli na petodnevni put, morali ste spakirati posebnu uniformu jer bi ova prva smrdjela po dimu, priznala je bivša stjuardesa. Prvi redovi u avionu su bili nepušački, ali cijeli avion je bio ispunjen dimom jer se nije moglo kontrolirati gdje će ići.

Na letovima je vidjela svakakve bizarne stvari – od žene koja se trudila dojiti svoju mačku da je umiri do muškarca koji je sjedio u sjedalu u košulji, kravati i bijelim gaćama. Skinuo je hlače jer ih nije htio zgužvati prije nego što dođe na razgovor za posao.

Pretvarala se i da ne vidi kada bi uočila da muškarac odlazi u toalet u avionu, te da mu se za par minuta pridružuje njegova suputnica.

Stjuardese su poticane da razgovaraju s putnicima, a nije bilo zabranjeno niti otići na spoj s osobom koju ste upoznali u avionu.

"Išla sam na sastanke s putnicima i uglavnom su to bila užasna iskustva. Nikad nije bilo onako kako sam zamišljala. No onda sam 1982. godine upoznala muškarca na letu iz San Franciska u New York. Sjedio je na sjedalu 47F i na kraju sam završila u vezi s njim koja je potrajala pet godina," otkrila je Ann Hood.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju