Velik broj zrakoplova 747 povučeno je iz upotrebe u posljednje dvije godine. Kada se avion "umirovi", većina se iskoristi za rezervne dijelove, a neki završe i na grobljima zrakoplova. Od ovoga je napravljeno mjesto za tulume.


Tijekom pandemije nekolicina zrakoplova British Airwaysa umirovljena je kod kompanije Air Salvage International, smještene u engleskoj zračnoj luci Cotswold u blizini Kemplea u Gloucestershireu.

Direktorica zračne luke Suzannah Harvey došla je na ideju da od otpisanog modela Negus 747 napravi multifunkcionalno mjesto za različite vrste svečanosti, koji će biti parkiran u Cotswoldu.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Groblje tenkova i borbenih aviona: Što je ostalo od vojnog naoružanja bivšeg SSSR-a?

Avion je kupljen u listopadu 2020. godine po cijeni od jedne britanske funte, odnosno oko devet kuna, a danas se iznajmljuje po cijeni od oko 12.000 kuna po satu.

Da bi postigli odgovarajući dogovor s British Airwaysom, pregovaralo se čak šest tjedana. Britanski avioprijevoznik napokon se složio da se može ukloniti ekonomski dio aviona i prenamijeniti ga u prostor za različite vrste zabava.

Kuhinja u avionu je pretvorena u bar, a promijenjen je i cijeli sustav osvjetljenja kako bi bio prigodan za različite vrste dnevnih i noćnih proslava. Na renovaciju aviona potrošeno je oko pola milijuna britanskih funti, odnosno oko 4,5 milijuna kuna.

"Ovo je vrlo svestran prostor koji se može iznajmiti za rođendansku proslavu, lansiranje novog proizvoda ili korporativnu prezentaciju", priznala je Suzannah Harvey kanalu CNN Travel. Avion je već iznajmljen za snimanje televizijskog programa i nekoliko tuluma, a može se upotrijebiti i kao prostor za vjenčanje.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Lijepa, ali jeziva: Avionska pista za koju piloti moraju proći posebnu obuku

Preuređeni Negus 747 ima samo jednu manu – još uvijek se u njemu ne može obaviti nužda.

"Jedini problem koji još uvijek nismo uspjeli riješiti jest da proradi WC sustav", kaže Harvey, s obzirom na to da su zahodi u avionu dizajnirani da rade pod pritiskom kad je avion u zraku. Upravo su zato postavili luksuznije verzije poljskih zahoda ispred parkiranog aviona u zračnoj luci Cotswold.


Kako danas izgleda otpisani Negus 747, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Najbolje prisilno slijetanje aviona u povijesti: "Pad" usred betonske džungle bez ijedne žrtve Let US Airwaysa 1549 - 2 Let US Airwaysa 1549 - 3 Let US Airwaysa 1549 - 4 +0 Let US Airwaysa 1549 - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju