Jedan je muškarac pokušao prokrijumčariti upaljač u ustima u zračnoj luci Shenyang Taoxian u Kini. Aerodromsko osoblje odmah je shvatilo da sumnjivac nešto ima u ustima, pregledali su ga, uzeli mu upaljač i naplatili mu kaznu od 100 juana, odnosno oko 945 kuna.

Ovo je samo jedan u nizu bizarnih scenarija vezanih za upaljače, koji su zabranjeni predmeti u kineskim avionima. Ne samo da se upaljači (i šibice) ne smiju držati u ustima već ih ne smijete nositi ni u ručnoj i predanoj prtljazi u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Zanimljivo, to pravilo ne vrijedi u ostatku svijetu.

Sjedinjene Američke Države, koje su nakon 11. rujna 2001. godine drastično postrožile sigurnosne provjere u zračnim lukama te u avionima dopuštaju nošenje Zippovih upaljača i jednokratnih upaljača i u ručnoj prtljazi. S druge strane, pušenje u avionu strogo je zabranjeno.

Zabranjeno je i vađenje upaljača u avionu iz džepa ili torbe tijekom leta jer bi se taj potez mogao protumačiti kao prijeteći čin, ali i kao sigurnosni rizik od požara.

Isto pravilo vrijedi i u Hrvatskoj. Na stranicama Croatia Airlinesa, u rubrici Zabranjeni predmeti, vidljivo je da se u avion ne smiju ponijeti šibice ili pak gorivo za upaljače. Jednokratni upaljač ili Zippo je dozvoljen.

U većini zemalja na sigurnosnoj provjeri zabranit će vam nošenje netradicionalnih upaljača – poput kuhinjskog upaljača za plin, električnog upaljača ili upaljača u obliku vatrenog oružja poput pištolja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju