Do kraja godine bit će isprintana prva škola na svijetu – i to na afričkom otoku Madagaskar u Indijskom oceanu. Riječ je o hibridu čiji će zidovi biti isprintani, a čiji će prozori, vrata te krov biti napravljeni od lokalno prikupljenih materijala kako bi se što bolje mogli uklopiti u okoliš.

S obzirom na to da 3D printer ima ograničenje u pogledu promjera koji može isprintati, škola je zamišljena kao skup međusobno povezanih kapsula-prostorija koje se po potrebi mogu nadograđivati i proširivati.

3D kuća Zanimljivosti Dom za sve: Isprintajte cijelu kuću za 24 sata i za samo 60 tisuća kuna!

Školu je dizajnirala arhitektonska agencija Studio Mortazavi, a isprintat će je finska tvrtka Hyperion Robotics u gradu Fianarantsoa na Madagaskaru. Trebala bi se prostirati na 230 četvornih metara, a bit će namijenjena za dvadesetak studenata.

Iza svega stoji neprofitna američka organizacija Thinking Huts, kojoj je želja potaknuti edukaciju na mjestima gdje su škole prava rijetkost.

Iako je Madagaskar vodeći proizvođač vanilije na svijetu, oko 80 posto stanovništva u toj otočnoj zemlji živi u siromaštvu, a 60 posto djece osnovnoškolske dobi nije upisano u školu jer ne postoji slobodno mjesto za njih.

Slika nije dostupna Hrana i piće Hipsteri, navalite: Prvi kafić u Hrvatskoj koji printa što mu kažete na kavu

Madagaskar je odabran kao pilot-projekt za 3D printanje škola zbog velikog gospodarskog potencijala, ali i zbog političke stabilnosti. Ako se projekt pokaže učinkovitim, škole će se u budućnosti printati po cijelom otoku.

Kako bi isprintana škola trebala izgledati, pogledajte u fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju