Oko 200 kilometara sjeverno od Moskve crkveni toranj koji se uzdiže s otočića na Volgi čuva uspomenu na povijesni dio Kaljazina, koji su Rusi sami potopili krajem tridesetih godina prošlog stoljeća kako bi napravili hidroelektranu.Temelji crkve ostali su pod vodom, a toranj je nastaviti služiti u novoj ulozi, kao svjetionik.

"Usamljeni toranj koji stoji na otočiću i privlači zanimanje turista trebao je biti srušen, ali plan je promijenjen pa i dalje služi kao atrakcija", otkriva portal Russija Beyond.

Dodaju i kako je Kaljazin osnovan u 12. stoljeću te se s vremenom razvio u napredan trgovački i industrijski grad.

Do otočića se može doploviti čamcem, pri čemu znatiželjnici mogu naučiti nešto više o izgubljenim spomenicima i građevinama koje spavaju pod Volgom.

Praksa potapanja sela i gradova boljševicima nije bila strana. Kako bi izgradili "novu i bolju" Rusiju te gradili umjetna jezera i hidroelektrane uzeli bi stvari u svoje ruke i uništili ono što su trebali da unaprijede industriju.

Kaljazinski povijesni centar nije jedini koji je nestao pod vodom. Vesjegonsk i Korčeva nedaleko od Ribinskog umjetnog jezera te Pučež i Bolgar također su nestali kako bi ustupili mjesto napredku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju