Austrija već nekoliko godina nosi nadimak "Pepeljara Europe", što ne čudi ako je poznato da ima jednu od najvećih stopa pušača u državi – čak trideset posto stanovništva starijeg od 15 godina puši cigarete i druge duhanske proizvode. Ujedno je riječ i o posljednjoj državi u Europskoj uniji koja je u potpunosti zabranila pušenje u restoranima. Ova odredba stupila je na snagu 1. studenog 2019.

Prve pokušaje ograničavanja pušenja na javnim zatvorenim mjestima Austrija je započela još 2009. godine. Tada je donesen zakon o zabrani pušenja u svim sredstvima javnog prijevoza, no restorani , barovi i noćni klubovi manji od 50 četvornih metara mogli su se izjasniti kao pušački ili nepušački. Ugostiteljski objekti veći od 50 kvadrata mogli su odvojiti jednu pušačku prostoriju od nepušačkog ostatka te nastaviti poslovati bez ikakvih problema.

Penedo, Brazil - 2 Putovanja "Propali raj": Mjesto bez političara u kojem su zabranili pušenje, alkohol i meso

Fleksibilni zakon rezultirao je i njegovim površnim slijeđenjem. Zbog visokog postotka pušača u državi mnogi vlasnici odlučili su se prilagoditi potrebama svojih gostiju te dopustiti uživanje u duhanskim proizvodima. Povrh svega, država nije sankcionirala njihovo ignoriranje zakona.

Austrijska je vlada 2015. godine odlučila postrožiti zakon te zabraniti pušenje u svim kafićima, barovima i rastoranima bez obzira na glasna protestiranja javnosti. Zakon je trebao stupiti na snagu u svibnju 2018. godine, no s promjenom vlasti u prosincu 2017. godine taj je zakon ukinut.

Pod vodstvom aktualne austrijske kancelarke Brigitte Bierlein, zabrana pušenja ipak je stupila na snagu početkom ovog mjeseca, čime je Austrija postala posljednja zemlja Europske unije koja je regulirala taj dio. Kazne za nepoštivanje zakona variraju od 1000 do 10.000 eura.

Zakoni o zabrani pušenja se razlikuju u zemljama članica Europske unije, a Belgija, Mađarska i Španjolska su među onima s najstrožim propisima. Neke druge europske države poput Švedske otišle su i korak dalje te su od ove godine uveli zabranu pušenja i na vanjskim terasama restorana, na autobusnim stanicama i dječjim igralištima.

Na austrijskom nogometnom stadionu niknula šuma FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature - 1 FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature - 2 FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature - 4 +1 FOR FOREST – The Unending Attraction of Nature - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju