Penedo je komuna u federalnoj saveznoj državi Rio de Janeiro u blizini Nacionalnog parka Itatiaia, koju je 1929. godine osnovala grupa Finaca na čelu s pastom Toivom Uuskalliom. On je emigrirao u Brazil zajedno s grupom vjernika jer je bio uvjeren kako ga je Bog odabrao da izgradi finsku utopiju u tropima.

Glavna ideja komune bilo je stvaranje raja na Zemlji koji bi bio sastavljen od zdravih i sretnih pojedinaca, a koji žive u skladu s prirodom te bez ikakve politike. Zdravlje im je bilo vrlo važno pa su odlučili biti vegani, zabraniti pušenje cigareta te ispijanje alkoholnih pića.

Dakako, u ovu su zemlju donijeli i nezaobilaznu finsku saunu, koja potiče rad imuniteta, poboljšava cirkulaciju te pomaže tijelu da odbaci štetne tvari iz organizma.

Slika nije dostupna Putovanja Bez rezervacija i najava: Talijanski grad koji besplatno prima sve posjetitelje

Komunu su osnovali na nekadašnjoj farmi kave. Iako je zbog osiromašenog zemljišta bilo teško pokrenuti uzgoj novih kultura, Toivu i njegovim pristašama to je ipak pošlo za rukom. Uspjeli su uzgojiti kukuruz, banane i citrusno voće. Svi su članovi besplatno radili na farmi u zamjenu za smještaj i hranu.

Četrdeset godina prošlog stoljeća članovi komune shvatili su da se moraju okrenuti novim gospodarskim sektorima ako žele preživjeti. S vremenom su prigrlili turizam, a komunu su otvorili znatiželjnicima koji su željeli iskusiti finski način život usred Brazila.

Tijekom desetljeća gradili su se i otvarali novi hosteli, trgovine i restorani, a Penedo je postao turistički hit ili “Mala Finska” u Brazilu zajedno s kućom Djeda Mraza. Danas to mjesto naseljavaju uglavnom Brazilci, a posjećuje ga otprilike 40.000 turista godišnje.

Kako izgleda život u Penedu, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pogledajte i:

Stambena zgrada toliko velika da mora imati svoj poštanski broj! Edificio Copan - 2 Edificio Copan - 1 Edificio Copan - 4 +1 Edificio Copan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju