Britanska fotografkinja Joy Saha dronom je snimila nevjerojatne fotografije u Dhaki u Bangladešu na takozvanim poljima cigle. Radnici na glavama nose velike terete – i po 1500 cigli dnevno – za bijednu nadnicu.

Iako postoje moderni strojevi za izradu cigli, u Bangladešu se sve uglavnom radi – ručno, odnosno istom tehnikom koji su koristili naši stari prije otprilike 150 godina. Zemlja se miješa s vodom, oblikuje u cigle i pušta da se osuši na suncu prije nego što se stavlja u peć.

Peći za pečenje cigle ispuštaju otrovne pare – ugljikov dioksid, dušikov oksid i sumporni oksid, koji su vrlo štetni za oči, pluća i grla ljudi, a ostavljaju i negativne posljedice na okoliš. Prema nekim statistikama gotovo 60 posto onečišćenja zraka u Dhaki potječe upravo od te industrije.

Unatoč tome oko 400 tisuća migranta svih generacija te iz različitih dijelova zemlje svake godine dolaze u Dhaku kako bi radilo na poljima cigle i zaradilo za kruh.

Ne samo da nose prekomjerni teret koji prijeti njihovu zdravlju već i rade u teškim uvjetima – na užarenom suncu i u velikoj prašini rade od 12 do 14 sati dnevno, šest dana u tjednu bez ikakve zaštitne odjeće.

Posao je težak, a monoton. Ozljede na radu su česte, no ne postoji zakonska regulativa koja radnike štiti u takvim slučajevima. Povrh svega, nadnice su iznimno male – otprilike 350 bangladeških taka po danu ili oko 3 eura.

Kako izgleda posao na poljima cigli u Bangladešu, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Neobičan prizor: Morsko čudovište koje se pojavilo na najdužoj plaži na svijetu Cox’s Bazar - 4 Cox’s Bazar - 1 Cox’s Bazar - 3 +0 Cox’s Bazar - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju