U blizini slikovitoga srednjovjekovnog gradića Gmünda u austrijskoj pokrajini Koruškoj, dvadesetak kilometara sjeverno od Villacha, u kraju mnogih "Badova" dobro poznatih skijašima, nalazi se vrlo neobična znamenitost: crkvica podijeljena na dva dijela – cestom, koja se zato naziva jednostavno Podijeljena crkva (Geteilte Kirche am Kreuzbichl).

S jedne strane ceste nalazi se svetište, a s druge strane dvokatna galerija gdje vjernici mogu sjesti i slušati propovijed. Crkva ima i tornjić sa zvonom, koji se, stojeći samo na gredama bez zidova, izvrsno uklapa u izgled ove neobične crkve koja svojim nestajućim volumenima pomalo podsjeća na Magritteovo poigravanje sa stvarnošću.

Oba dijela crkve otvorena su prema cesti kako bi mogli komunicirati, odnosno kako bi vjernici mogli vidjeti i čuti svećenika. Ako za vrijeme mise naiđe traktor ili auto, bogoslužje se mora prekinuti dok ne prođe.

Cesta uz koju se sada nalazi crkva (odnosno – oko koje) stoljećima je bila dio važnoga povijesnoga trgovačkog od puta od Venecije preko Salzburga do južne Njemačke, a Gmünd je bio uobičajeno stajalište i odmorište, netom prije nego se cesta počne uspinjati preko opasnih alpskih prijevoja.

Na mjestu današnje crkve nekada je stajao krajputaš nazvan “Kreuz am Bichl” (križ na brdu) za koji se zna da je ovdje stajao još 1443. Pretpostavlja se da su putnici na tome mjestu molili za zaštitu na teškom putu i zahvaljivali na sretnom povratku. Istom se ovom cestom dolazilo i do "brda vješala“ ("Galgenbichl") pa su se kod križa uz cestu osuđenici mogli posljednji put pomoliti prije pogubljenja.

Sredinom 18. stoljeća svetište je pretvoreno u kapelu s apsidom i dvostranim stubištem na pročelju. Koral se nalazi oko dva metra iznad razine ulice, s ulične strane otvoren je velikim okruglim lukom i zaštićen od ulice rešetkom od kovanog željeza.

Prostorija za vjernike izgrađena je i svečano otvorena 1824. godine. Župnik se sažalio nad svijetom što ga je slušao po svakakvom vremenu, promrzao i mokar od kiše, pa je na njegov poticaj s druge strane ceste izgrađena galerija u kojoj se nalaze dvije prostorije s klupama i koja je također otvorena prema cesti i osigurana vratima od kovanog željeza.

Od tada se bogoslužje odvijalo tako da ga svećenik vodi iz "svoje2 zgrade, a vjernici ga slušaju u svojoj. Do 1905. godine promet je češće prekidao misu jer je do tada cesta bila državna. Iste je godine otvorena obilaznica pa danas kroz crkvu prolazi samo lokalni promet.

Iako se danas u njoj rijetko služe mise, crkva se redovito održava. Naime, grad Gmünd još se u 19. stoljeću dokumentom obvezao da će crkvicu čuvati - zauvijek.

Još jedna zanimljivost ove crkve jest freska nastala prema Michelangelovom crtežu koji je u Gmünd donio Orcielo dela Volterra. U 19. stoljeću slikar Josef Messner ju je - u pokušaju da je popravi - uništio uljem. Godine 1944. preslikao ju je Malter Veiter iz Klagenfurta i danas nosi njegov potpis.

Lijepa do bola: 5 austrijskih mjesta koja mogu zamijeniti "nazamjenjivi" Hallstatt Austrija - 1 Austrija Austrija +2 Austrija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju