Iako su najstariji i najaromatičniji od svih citrusa, četrune su u popularnosti zasjenili drugi citrusi. Četrun je bio jedina vrsta citrusa koja je rasla u Europi dok nisu stigle naranče 900 godina kasnije. Imaju više kore nego pulpe i kiselo-gorkog su okusa pa se gotovo nikada ne jedu sirovi i vrlo će se rijetko naći u supermarkerima. Osim u Kalabriji.

 

"Plod najljepšega drveta"

U ovoj pokrajini na talijanskome jugu, četruni (citrona, lat. Citrus medica) su osnovna grana voćarstva, temelj turizma i kulturno nasljeđe, pa i nije neobično što su se našli i u geografskim pojmovima: u imenu grada Santa Maria del Cedro i Riviere dei Cedri. Krajem svakoga ljeta, voćnjake četruna oko grada Santa Maria del Cedro na sjeveru Kalabrije obilaze rabini iz cijeloga svijeta.

Dio je to priprema za židovski Blagdan sjenica ili Sukot za koji se tradicionalno izrađuje snop od četiri biljke (četruna, mirte, palmine i grančice breze) i njime se za vrijeme obe sedmodnevne svetkovine blagoslivljaju sjenice/šatori. Tora kaže da je četrun "plod najljepšeg drveta“, a jedna židovska zajednica, chabadski Židovi, vjeruje da je kalabrijski četrun, poznat kao Liscio Diamante, najsavršeniji od svih.

Navodno je još Mojsije poslao glasnike da potraže najbolje četrune kako bi se obilježilo 40 godina u pustinji, a oni su mu donijeli one iz Kalabrije. Zajednica Chabad Židova od 1880. koristi isključivo četrune iz Kalabrije, a rabin Moshe Lazar koji živi u Milanu od 1960-ih osobno nadzire proces njihova odabira. Izabrani košer četruni pakiraju se i šalju diljem svijeta.

Samo zahvaljujući chabadskim Židovima ova biljka još uvijek raste ovdje, smatraju mnogi. Židovi su protjerani iz Kalabrije (i cijele južne Italije) 1541., ali njihova veza s kalabrijskim uzgajivačima četruna  možda je i spasila ovo neomiljeno voće.

 

Delicije i suveniri

Danas će u Santa Mariji del Cedro, središtu uzgoja četruna, posjetitelji pronaći specijalizirane trgovine sladoleda s četrunom, barove koji poslužuju koktele s četrunom, festival četruna, trgovine koje prodaju ulje četruna, pa čak i muzej - Museo del Cedro. Od četruna najčešće se radi kandirano voće, slastice, marmelade, umaci i cedrata, popularno bezalkoholno piće ili - parfemi.

Delicija su poslastice od četruna prelivene čokoladom ili panicelli (grožđice i kandirani četrun umotani u lišće četruna). Izvrstan suvenir bit će liker od četruna, a ako ste skloni eksperimentiranju, probajte maslinovo ulje s mirisom četruna, napravljeno prešanjem maslina i kore četruna.

12 najzdravijih: Voće i povrće s najmanje pesticida 12. Dinja 11. Cvjetača Kupus +8 9. Kivi

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju