Svake godine, bez greške između ožujka i travnja u Estoniji zavlada peto godišnje doba - nestabilno vremensko razdoblje koje stiže nakon zime i prije proljeća. Nitko ne može u dan odrediti kada će se vrijeme promijeniti, a s neobičnim fenomenom stižu kiše i poplave koje prekriju voćnjake, a katkad i kuće. Trijumf vode nad kopnom osobito dolazi do izražaja u nacionalnom parku Soomaa, koji se pretvara u golemi bazen.

Vodeni svijet poplavljenih šuma, močvarnih livada i vodenih kanala po kojima se kreće čamcima na vesla osobit je prizor koji najviše dolazi do izražaja u zoru. Sunce koje se budi, zvuk djetlića i vode, cvijeće koje se naviruje iznad površine i novi mirisi najavljuju peto godišnje doba. U ostatku zemlje vremenska prognoza koja predviđa obilnu kišu loš je znak, ali u Soomaai se takva predstava prirode promatra s divljenjem i strahopoštovanjem.

Voda se može proširiti na površinu od značajnih osam kilometara i narasti do pet metara visine. Da bi se novo godišnje doba moglo dočekati bez straha, potrebne su dobre pripreme s kojima se suočavaju zaposlenici nacionalnog parka, a nije bezopasno ni kretanje tom hladnom, brzom vodom. Oni koji su isprobali takvo iskustvo kažu kako adrenalin lako poraste kada moraju divlje veslati na površini, iznad ceste prekrivenom vodom.