Svake godine, bez greške između ožujka i travnja u Estoniji zavlada peto godišnje doba - nestabilno vremensko razdoblje koje stiže nakon zime i prije proljeća. Nitko ne može u dan odrediti kada će se vrijeme promijeniti, a s neobičnim fenomenom stižu kiše i poplave koje prekriju voćnjake, a katkad i kuće. Trijumf vode nad kopnom osobito dolazi do izražaja u nacionalnom parku Soomaa, koji se pretvara u golemi bazen.

Vodeni svijet poplavljenih šuma, močvarnih livada i vodenih kanala po kojima se kreće čamcima na vesla osobit je prizor koji najviše dolazi do izražaja u zoru. Sunce koje se budi, zvuk djetlića i vode, cvijeće koje se naviruje iznad površine i novi mirisi najavljuju peto godišnje doba. U ostatku zemlje vremenska prognoza koja predviđa obilnu kišu loš je znak, ali u Soomaai se takva predstava prirode promatra s divljenjem i strahopoštovanjem.

Voda se može proširiti na površinu od značajnih osam kilometara i narasti do pet metara visine. Da bi se novo godišnje doba moglo dočekati bez straha, potrebne su dobre pripreme s kojima se suočavaju zaposlenici nacionalnog parka, a nije bezopasno ni kretanje tom hladnom, brzom vodom. Oni koji su isprobali takvo iskustvo kažu kako adrenalin lako poraste kada moraju divlje veslati na površini, iznad ceste prekrivenom vodom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju