Carstvo – riječ koja zvuči prilično moćno, ali ne samo što zvuči već ono to i je. Otkad je svijeta, praktički postoje i razna carstva, a neka od njih su postala toliko globalno jaka, da su se protezala i na više od jednog kontinenta. Neka su trajala samo desetljećima, neka stoljećima, a neka i tisućljećima! Stranice worldatlas.com "pobrojala" je pet najdugovječnijih u povijesti!

Rimsko Carstvo (27. p.n.e. – 1453.)

Najdugovječnije carstvo u povijesti bilo je ono Rimsko. Carstvo je nastalo još 27. godine prije nove ere, nakon što su građanski ratovi doveli do sloma Rimske republike. Rim je postao carstvo, te imao teritorij cijele Zapadne i Južne Europe, dijela Afrike ali i Azije. Zapravo, teritorij je u jednom trenutku postao toliko golem da ga je u 3. stoljeću nama dobro poznati car Dioklecijan podijelio na dva dijela – Zapad i Istok. Zapadno Carstvo palo je 476. godine, no Istočno, poznato i kao Bizantsko, opstalo je sve do 1453. kada su Osmanlije osvojile Carigrad.

Kušitsko kraljevstvo Kušitsko kraljevstvo (Foto: Getty Images)

Kušitsko kraljevstvo (1069. p.n.e. – 330.)

Većim dijelom teritorija nalazilo se na području današnjeg sjeveroistočnog Sudana. Kraljevstvo je u početku nastalo kao grad država Napata, da bi kasnije Napata postao glavni grad kraljevstva. U 8. stoljeću prije nove ere kušitski kraljevi postali su i faraoni egipatske 25. dinastije. Ipak, vlast nad Egiptom nije dugo trajala jer već u 7. stoljeću u Egipat ulaze Asirci i tjeraju Kušite. Kasnije je prijestolnica umjesto Napate koju su zauzeli Egipćani postao grad Meroe, a 330. godine kraljevstvo je prestalo postojati uništavanjem Meroea sa strane Aksamita.

Sveto Rimsko Carstvo (800. – 1806.)

Stvaranje Svetog Rimskog Carstva bio je pokušaj obnove propalog Zapadnog, tri stoljeća prije. Počelo je krunjenjem Karla Velikog za cara, a na vrhuncu, Carstvo su činile današnje Njemačka, Švicarska, Lihtenštajn, Luksemburg, Češka, Austrija, Slovenija, Belgija, Nizozemska te veliki dijelovi Poljske, Francuske i Italije. Godine 1648., završetkom Tridesetogodišnjeg rata, Carstvo se rascjepkalo, a 1806., "zahvaljujući" Napoleonu, ono je prestalo postojati.

Karlo Veliki Karlo Veliki (Foto: Getty Images)

Mletačka republika (797. – 1797.)

Ova republika potrajala je ravno tisuću godina. Mlečani su kontrolirali teritorij u unutrašnjosti Italije, kao i Veneciju i njenu okolicu, ali i dobar dio Hrvatske te Albanije. Ponos države bila je moćna i snažna mornarica, ali ipak niti ona nije pomogla protiv Napoleona, koji je u zauzeo grad 1797. godine te je na taj način završila priča o Mletačkoj republici.

Carstvo Silla (57. p.n.e. – 935.)

Ovo carstvo bilo je smješteno na području današnje Južne Koreje. Sa širenjem teritorija počelo je u 1. stoljeću prije nove ere, a u 6. i 7. stoljeću doseglo je svoju maksimalnu veličinu, protegnuvši se na teritorij koji bi odgovarao teritoriju današnje Južne Koreje. Do kraja 9. stoljeća počelo je postupno propadati, da bi 935. konačno bilo pokoreno od kraljevstva Goryeo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju