Izgrađena u cijelosti od vulkanskog kamena, katedrala Notre-Dame-de-l'Assomption, smještena na brdu u središtu francuskog grada Clermont-Ferranda predstavlja jedinstven prizor.

Grad u središnjoj Francuskoj (Auvergne) okružuje lanac uspavanih vulkana pa ne čudi da su mnoge građevine napravljene upravo od okamenjene lave.

Gotička katedrala počela se graditi u 13. stoljeću, ali radove je prekinuo jedan od najznačajnih ratova srednjeg vijeka - Stogodišnji rat, koji je izbio između dva najmoćnija kraljevstva, Engleske i Francuske.

Francuska revolucija je dodatno odmogla pa je Clermont-Ferrand morao pričekati 1902. godinu da njegovi stanovnici ugledaju dva prepoznatljiva tornja koji se uzdižu na visinu od 108 metara, ulazeći u vizuru najvećeg uspavanog vulkana u blizini, Puy-de-Dômea.

Kroz vitraje koji prikazuju svece i mučenike svjetlo se hrabro probija u unutrašnjost, ali tamni vulkanski kamen ne dopušta da se razmaše i osvijetli mračni i pomalo zagonetni interijer. Posebnom ugođaju doprinosi i kameni strop nalazi se na visini od 30 metara ispod kojeg se ljudi osjećaju malenima.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju