Vjerujemo kako je mnogima jedna od lijepih i dragih stvari pri odlasku iz hotela, nošenje malih bočica u kojima su šamponi, regeneratori, kupke ili nešto sasvim drugo. Nekako, čovjek to osjeti kao mali, nekažnjeni „zločin“, no sudeći prema vijestima iz Velike Jabuke, tamo su se ozbiljno odlučili pozabaviti problemom plastike, pa bi se turisti mogli uskoro doma vraćati bez takvih malih toaletnih potrepština.

Naime, senator Todd Kaminsky najavio je zabranu mini kozmetike u hotelu, naglasivši kako umjesto nje hoteli i dalje mogu koristiti dispenzere koji se nadopunjavaju, bočice za više upotreba, ali birati i mogu bočice koje se mogu reciklirati. Zvuči nevjerojatno, ali prema podacima turističkog ureda u New Yorku, svake godine baci se 27 milijuna malih bočica šampona, gelova i sličnih potrepština iz hotela, što stvara naravno nove količine plastičnog otpada.

Hotelske potrepštine - 2 Hotelske potrepštine - 2 (Foto: Getty Images)

„Svakodnevne male akcije, kao ova koja eliminira male plastične bočice, imaju pozitivan utjecaj na okoliš. Jednostavno, hotelskim gostima možemo ponuditi i jednokratne bočice, nema potrebe za dodatnim onečišćenjem okoliša.“ – stav je senatora Kaminskog. Vjerojatno će neki turisti požaliti ovakvu odluku, ali ako kao suvenir budu mogli ponijeti jednokratnu bočicu, ni to neće biti „kraj svijeta“.

Što se tiče Amerike, koja ima problem potpisivanja međunarodnih sporazuma o smanjenju štetnog utjecaja na okoliša (sjetimo se samo Protokola iz Kyota), ovo nije novost. Već su ranije ove godine kalifornijske vlasti donijele zakon prema kojem od 2023. više neće biti dozvoljeno korištenje plastike za mini kozmetiku, a veliki lanci poput Marriotta već će do kraja sljedeće godine izbaciti plastične bočice iz svojih objekata.

Hotelske potrepštine - 1 Hotelske potrepštine - 1 (Foto: Getty Images)

Zakon u New Yorku početi će također vrijediti od 2023., a njega će se morati pridržavati i manji iznajmljivači (B&B, apartmani...). Pa iako je, kako smo već rekli, ovo možda i loša vijest za „mini“ kleptomane koji čuče u nekima od nas, svakako je dobra za – planet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju