Pri izgradnji javnog zahoda uglavnom se misli na funkcionalnost, dok je dizajn tek sporedna stvar. No to nije slučaj s toaletom za javnu namjenu koji je prošle godine izgrađen na prekrasnoj ruti Helgelandskysten, a koja putnike upoznaje s čarobnih 433 kilometara kroz Norvešku između Holma i Godøystraumena.

Zgradu javnog zahoda kod Ureddplassena u Gildeskålu na sjeveru ove europske zemlje dizajnirao je arhitektonski ured Haugen/Zohar iz Osla, a ima oblik momumentalnog vala te se savršno uklapa u lokaciju s pogledom na more. Zbog cjelokupnog izgleda mnogi ga nazivaju i najljepšim javnim zahodom na svijetu.

Osim zgrade od betona i stikla tu je napravljena i zapanjujuća terasa te amfiteatar za proučavanje okolice. Turisti ovdje najčešće dolaze kako bi promatrali polarnu svjetlost u zimu, te ponoćno sunce u toplijem dijelu godine.

Norveška ima sveukupno 18 takvih lijepih ruta koje su napravljene da bi pomogle pojedincima istražiti zemlju kopnenim putem. Ovo pak nije jedini javni toalet koji je privukao pažnju. Zgradu javnog zahoda na ruti Aurlandsfjellet je internetski portal DesignCurial 2015. godine proglasio najboljim javnim toaletom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju