O nekima smo već i pisali, te smo vas tako već pred par mjeseci upoznali s mogućim kaznama za puštanje glazbe, kao i za onima za „okidanje“ selfija. Sad je vrijeme da spomenemo još neke mjere za borbu "protiv" turizma za koje možda i niste čuli, a koje su predstavljene ove godine.

Ova godina nam je pokazala kako je pandemija stvar prošlosti, a turizam se vratio jači no ikad. Shodno tome, reagirala su i mnoga turistička odredišta koja se teško nose s prekomjernim turizmom, te na svoj način odlučile turistima „pokazati zube“.

Neki su se potezi činili očitima: smanjenje broja kruzera, povećanje turističkih pristojbi i ograničavanje broja posjetitelja. No, ipak, druga su pravila dospjela na naslovnice zahvaljujući izvanrednom razmišljanju vlasti - i stanovnika.

Evo nekih od najčudnijih propisa koji su doneseni ove godine u cilju „borbe protiv turizma“.

Bez ručnika na plaži

Za turiste koji su ovog ljeta u gomilama dolazili na slavne plaže Sardinije, vlasti su donijele niz propisa. To uključuje ograničavanje broja posjetitelja i uvođenje vremenskih ograničenja. Ali plaža Pelosa na zapadnoj obali također je uvela zabranu ručnika zbog koje su oni koji se sunčaju morali ponijeti prostirke jer iste zadržavaju manje pijeska.

Poznata plaža Spiaggia Rosa na Sardiniji i dalje je zabranjena za ulazak u 2023., uz kaznu od 500 eura za hodanje po njoj i do 3500 eura za svakoga tko bude uhvaćen u krađi pijeska.

Zvučnik/Ilustracija Zvučnik/Ilustracija (Foto: Getty Images)

Kazna od 36 tisuća eura za puštanje glazbe

Posjetitelji na portugalskim plažama upozoreni su kako bi se mogli suočiti s kaznama do 36 tisuća eura za preglasno puštanje glazbe. Nacionalna pomorska uprava (AMN) zabranila je prijenosne zvučnike koji emitiraju glasnu glazbu koja bi mogla smetati lokalnom stanovništvu i turistima.

AMN-ov edikt na plaži također zabranjuje igranje igara s loptom izvan označenih područja, kampiranje izvan kampova i loženje vatre.

Pažljivo sa selfijima

Portofino, mali primorski gradić na talijanskoj rivijeri, izuzetno je popularan među turistima, što dovodi do neminovnog uznemiravanja lokalnog stanovništva. Konkretno, ljeti to znači navalu posjetitelja koji poziraju za selfije, blokirajući staze i ceste. Kako bi se borio protiv toga, gradonačelnik Portofina uveo je zone bez čekanja tijekom ljetnih mjeseci ove godine. Svatko tko bude uhvaćen da se predugo zadržava pozirajući za selfie na rivi između 10:30 i 18 sati, riskira kaznu od 270 eura.

Hallstatt - 3 Hallstatt - 3 (Foto: Getty Images)

Ogradom protiv selfija

Smatra se kako je zadivljujuća pozadina grada Hallstatta u austrijskim planinama inspirirala popularni Disneyjev crtani film Frozen. S obzirom na to, više od milijun turista svake godine posjeti ovo odredište, a mnogi žele snimiti selfie s poznatim pogledom. Ove su godine stanovnici grada postali toliko frustrirani da su postavili ogradu kako bi spriječili posjetitelje da fotografiraju.
Kasnije je uklonjena zbog reakcije na društvenim mrežama, ali se vjerovalo kako će barijera spriječiti ljude da se okupe na jednom popularnom mjestu za selfie i ometaju stanovnike stvaranjem prevelike buke.

Lažni znakovi upozorenja 

I na kraju, pokazalo se da se u cilju očuvanja prirode, nekad služi i – lažima. Aktivisti su postavili lažne znakove upozorenja na plažama diljem Mallorce kako bi zadržali turiste koji govore engleski.

Neki su plakati upozoravali na “opasne meduze”, “kamenje koje pada” ili morsku vodu zagađenu kanalizacijom. Drugi su poručili kako je plaža zatvorena postavljanjem znaka "zabranjeno kupanje".

Ipak, ostavili su i nekoliko malih redaka teksta na katalonskom koji su otkrili da upozorenja nisu stvarna. Objasnili su kako “nije problem odron, već masovni turizam” ili da je “plaža otvorena, osim za strance i meduze”.

Kako će i 2024. donijeti slične priče, uopće ne treba sumnjati. Dapače, jedva ih čekamo čuti ili doživjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju