"Schöne Náci nema veze s nacistima pa ga prestanite tako zvati", zavapili su Slovaci na forumima i turističkim portalima kako bi obranili čast Lijepog Nácija, spomenika koji nadimak duguje Ignácu Lamáru što prolaznike pozdravlja podignutim šeširom – baš onako kao što je činio u šetnji ulicama svojeg grada.

Oni koji su upoznali Ignáca Lamára divili su se njegovu duhu i neiscrpnoj vedrini. Uvijek dotjeran i sa šeširom, veselo bi šetao ulicama, uz obavezan "ljubim ruke!" na njemačkom, mađarskom i slovačkom. U Bratislavi se priča da je Ignác Lamár bio nesretno zaljubljen u djevojku koja ga nije htjela. Zbog toga je žene koje bi susreo na putu darivao cvijećem.

Prolaznici ga danas dodiruju za sreću, no neki turistički vodiči došapnut će vam da zapravo donosi plodnost ženama. Bilo da ga odlučite dotaknuti ili mu tek mahnuti, ako ćete o njemu pisati - pazite na tipfelere jer Lijepi Náci nikada nije bio "nazi".  

Pronaći ćete ga na uglu Rybarske brane, nedaleko od Čumila, najpoznatijeg "brončanog radnika" u Slovačkoj. Njegova pojava izaziva neumorne debate: Viri li iz šahta ženama pod suknju ili se odmara? Pravi odgovor zna Viktor Hulík, umjetnik koji ga je dovršio za otvaranje pješačke zone u Bratislavi 1997.

Tik do radnika u šahtu nalazi se i jedinstveni prometni znak koji upozorava na čovjeka koji radi. Nesretni Čumil dva puta je izgubio glavu zbog nepažljivih vozača.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju