Hotel Ukraina najviši je hotel u Europi, a kada je otvoren 1957. godine, bio je i najviši na svijetu. Nalazi se u centru Moskve na obali istoimene rijeke, a ima 34 kata te sveukupno 206 metara visine. Za usporedbu, Vjesnikov neboder je visok "samo" 67 metara. 

Dizajnirali su ga Arkady Mordvinov i Vyacheslav Oltarzhevsky po nalogu Josifa Staljina. Štoviše, hotel Ukraina jedna je od sedam sestara Moskve – visokih zgrada u glavnom gradu Rusije koje su građene u takozvanom staljinističkom stilu, a u čijim su podrumima napravljeni bunkeri za slučaj nuklearnog rata.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najstariji u Europi: 7 hotela koji su radili stotinama godina prije izuma interneta

U vrijeme kada je hotel bio građen kružile su priče o tome kako se na šiljastom vrhu zgrade hotela nalazi skrivena platforma za lansiranje raketa, no ta informacija nikad nije potvrđena.

Hotel Ukraina danas službeno nosi ime Radisson Royal Hotela, koji su u vlasništvu ruskih milijardera Goda Nisanova i Zrakha Ilieva, a kojima upravlja Rezidor Hotel Groupa.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Hotel sudnjeg dana: Najtajanstvenija zgrada u Sjevernoj Koreji

Ovaj luksuzni hotel s pet zvjezdica obuhvaća 505 soba, 38 apartmana, nekoliko vrhunskih restorana, konferencijske dvorane, knjižnicu, spa, unutrašnji bazen, ali i flotu riječnih jahti. On je u potpunosti obnovljen u periodu od 2007. do 2010. godine, a trenutačno je privremeno zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Najviši hotel na svijetu, pak, je Gevora u Dubaiju, koji se izdiže na 356 metara, ima 528 soba koje su rasprostranjene na 75 katova. Ovaj hotel s četiri zvjezdice otvoren je u veljači 2018., a njegova gradnja trajala je čak 12 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju