Stanovnici švicarskog sela Mitholz najvjerojatnije će se morati evakuirati na deset godina dok stručnjaci ne očiste skrovište s ostacima streljiva iz Drugog svjetskog rata. Tijekom velike operacije čišćenja pobrinut će se za 3500 tona municije i eksploziva. Ministrica obrane Viola Amherd kaže da će pripreme trajati deset godina, a troškovi će biti viši od milijardu franaka.

Vlasti su pokrenule planove za osiguranje područja i veliko čišćenje nakon izvještaja ureda za okoliš u kojem je navedeno kako je područje pod zemljom opasnije nego što se prije smatralo. Švicarci se nikada prije nisu morali suočiti s tako kompliciranim i teškim uvjetima čišćenja nekog područja.

Da bi osigurali Mitholz, morat će ukloniti dijelove stijene Dreispitz vrlo pažljivo, sloj po sloj. Također planiraju izgraditi i novu cestu kako bi gradovi općine Kandergrund ostali povezani.

Kako stvari stoje, oko 170 stanovnika sela morat će napustiti svoje domove, ali najranije 2031. godine, kad se završe pripreme za kompleksnu operaciju.

U izvanrednom slučaju postoji mogućnost da se cijelo područje, uključujući i municiju prekrije kamenjem, no vlasti ne žele ostaviti toksičan otpad.

Kuća u srcu Zagorja koja ima sve što je potrebno za savršen vikend Kuća za odmor - 1 Kuća za odmor - 2 Kuća za odmor - 4 +3 Kuća za odmor - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju