Njemački Trgovački most, odnosno Krämerbrückes nedaleko od grada Erfurta, sa zgradama s obje strane i svojih je 79 metara najduži je naseljeni most na svijetu.

Taj je fenomen u središnjoj Njemačkoj pokrajini Tiringiji sagrađen u 12. stoljeću. U svojim je počecima most bio tek drvena konstrukcija preko pritoka rijeke Gere, Breitstorma. Zbog opasnosti od požara, sto godina kasnije drvo je zamijenjeno kamenom, no vatra nije štedjela Krämerbrückes.

U jednom od požara stradao je i okolni Erfurt, ali uporni stanovnici nisu se bojali graditi nove kuće s obje strane mosta. Etaže su rasle u vis sve dok Trgovački most nije postao četvrt od 62 uske kuće od kojih svaka ima po tri etaže.

Prizemlja su danas većnom trgovine s ručno rađenim suvenirima ili antikvitetima, a na katovima žive njihovi vlasnici. Danas je most jedno od omiljenih mjesta koje posjećuju turisti na proputovanju Njemačkom i neumorno kupuju ručno rađene uspomene s mjesta koje simbolizira privrženost stanara koji stoljećima nisu odustajali od Trgovačkog mosta. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju