Razigrane, nevjerojatno velike ili one koje varaju oči optičkim iluzijama, fontane diljem svijeta prava su remek-djela, a neke od njih imaju i praktičnu ulogu osvježenja kad se ljeti dignu temperature. 

Najveća na svijetu 

S nevjerojatnih 7327 metara četvornih, 3000 LED svjetiljki i 7500 mlaznica koje izbacuju vodu 100 metara u visinu, Fontana palmi upisala se u knjigu rekorda kao najveća na svijetu. Pronaći ćete je u Dubaiju, gdje se smjestila u trgovačkom centru The Pointe na umjetnom otoku u obliku palme.

Albert Einstein - 5 Zanimljivosti Sretan rođendan, Alberte! Činjenice koje možda i niste znali o najgenijalnijem umu našeg doba

Boje i oblici 

Nakon dugotrajne renovacije, u Parizu je prošle godine otvorena čuvena Fontana Stravinski koja broji više od četiri desetljeća. Izgrađena je 1983. godine na Trgu Igora Stravinskog u čast slavnom kompozitoru. Fontana se sastoji od 16 razigranih pokretnih skulptura kojima ne nedostaje veselih boja. 

Skakači u vodu 

Dubai Mall, gigantski trgovački centar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prostire se na nevjerojatnih 1.200.000 kvadratnih metara – tik do najviše građevine na svijetu Burj Khalife. Centar koji utjelovljuje živahni duh grada ima i jednu od najzanimljivijih fontana na svijetu. Divers Fountain spušta se duž 24 metra i četiri razine trgovačkog centra i stvara genijalnu optičku iluziju da se umjesto vode pomiču skulpture skakača u vodu, koji predstavljaju lovce na bisere.

Gordion - 1 Zanimljivosti Veličanstveni turski grad u kojem je Aleksandar Veliki riješio jednu od najvećih zagonetki svojeg doba

Vinska fontana 

U Moldaviji ćete pronaći najveći podrum vina na svijetu. Milestii Mici je naziv kompleksa koji je osnovan 1969. godine u svrhu skladištenja i čuvanja visokokvalitetnih vina. Na ulazu u Milestii Mici dočekuje vas čak i vinska fontana u obliku velike bačve. Nažalost, ne radi se o vinu nego obojanoj vodi, ali prizor je itekako zanimljiv. Put potom vodi u podzemlje u podrum od čak 200 kilometara. 2005. godine Milestii Mici ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća kolekcija vina na svijetu.

Kupanje je dopušteno 

U Millennium Parku u Chicagu fontana Crown prolaznike poziva na brčkanje u plitkom bazenu i osvježavanje mlazom vode koji dolazi iz divovskih digitalnih lica. Fontana je dovršena prije dvadeset godina i od tada izaziva oduševljenje ljudi koji ondje tijekom vrućih ljetnih dana traže predah od nemilosrdnih temperatura. Fontana se sastoji od dva zida napravljenih od staklenih cigli i LED-ica, a proteže se čak 15 metara u vis. Na zidovima se izmjenjuju lica građana iz čijih se usta spušta voda.

Grad bez smeća u kojem ćete dobiti besplatni pokaz za javni prijevoz, ako ostanete duže od jednog dana Lausanne, Švicarska - 2 Lausanne, Švicarska - 1 Lausanne, Švicarska - 3 +0 Lausanne u Švicarskoj putnicima daje besplatni pokaz za javni prijevoz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju