I dok Hrvati odmjeravaju snage i tehnike čija će pisanica ostati cijela za blagdanskim doručkom, Britanci svoja jaja spuštaju niz livade. Grcima je pak omiljena boja jaja za Uskrs crvena, a Norvežani manje mare za pisanice – najveći im je gušt pročitati ili pogledati kakav dobar krimić…

Tko „šiša“ zeca…

Maleni tobolčar bilby oko Uskrsa osvane u čokoladnom obliku na policama diljem Australije. Razlog? Podizanje svijesti o tome da se radi o ugroženoj i zaštićenoj vrsti. Zečevi ondje ionako nisu omiljeni jer otkako su se pojavili u 19. stoljeću neumorno žvaču vegetaciju i usjeve.

Kajgana za 1000 ljudi

U francuskom Hauxu imaju megalomanski pristup uskrsnom doručku. Naime u ovo doba godine bacaju se na razbijanje jaja kako bi ispekli golemi omlet. Za taj kulinarski pothvat razbije se više od 4500 jaja kako bi se nahranilo više od tisuću ljudi. Spektakl!

Polijevanje vodom

Mokra čestitka u Mađarskoj je omiljena tradicija darivanja žena. Muškarci i žene odjeveni u narodne nošnje okupe se na otvorenom kako bi obilježili Uskrs neobičnim ritualom. Muškarci se dohvate kanti vodom i potom polijevaju žene koje im zauzvrat daruju pisanice. Što je malo vode za dobru sreću, smatraju Mađari.

Maškare za Uskrs

U Finskoj na nedjelju prije Uskrsa djeca navlače kostime vještica i odlaze na ulice u potragu za ljudima koji će im udijeliti slatkiše. Zvone od vrata do vrata, nudeći ukrase od papira i pera kako bi se otjerali zli duhovi, a domaćini im nude čokoladna jaja i druge poslastice.

Samo crvena jaja

I dok ostatak Europe jaja za Uskrs boje u najrazličitije nijanse, kako bi blagdanski stolovi bili što veseliji, Grci se čvrsto drže crvene. Crvene pisanice dio su tradicije koja simboliziraju život, kao i krv Isusa Krista.

Zločini u Norveškoj

Norvežani na Uskrs rješavaju zločine; novine objavljuju kratke detektivske priče, na televiziji se vrte kriminalističke serije, čak se i na kartonima mlijeka tiskaju priče o neriješenim ubojstvima. Nije neobično niti da pekarnice objavljuju postove na društvenim mrežama u kojima pitaju tko je ukrao peciva. Na dan prije Cvjetnice, 24. ožujka 1923 norveške novine Aftenposten objavile su vijest kako je “opljačkan vlak za Bergen“. Iako je vijest bila lažna, izazvala je veliko zanimanje Norvežana, a tradicija je ostala…

Jaja niz padinu

I dok mi odmjeravamo snage čije jaje ima jaču ljusku i isprobavamo tehnike kako razbiti protivničku pisanicu kuckanjem za blagdanskim stolom, Britanci izlaze iz kuća na livade ili strme ulice kako bi spustili pisanice niz brijeg. Tradicija je stara stotinu godina, a pobjednik je onaj čije jaje najdalje dogura.

10 slavnih turističkih atrakcija koje u stvarnosti ne izgledaju kao na razglednicama Manneken pis Manneken pis Mona Lisa +14 Mona Lisa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju