Prije pet godina 57 znanstvenika i članova istraživačke ekipe krenulo je na 54-dnevno putovanje do najudaljenijih krajeva Antarktike. Njihovo odredište bio je ledenjak Thwaites, div veličine Britanije koji je zbog brzine kojom se topi i mogućih razornih posljedica poznatiji kao "ledenjak sudnjeg dana". Misija američkih i britanskih znanstvenika iz International Thwaites Glacier Collaborationa bila je istražiti promjene koje se događaju kako bismo bolje shvatili mehanizme topljenja ledenjaka.

"Thwaites nestaje osam puta brže nego što je to bio slučaj 1990-ih, izbacujući 80 milijardi tona leda u ocean svake godine i čini četiri posto godišnjeg porasta razine mora na Zemlji", piše BBC.

Kada bi se ledeni div potpuno otopio, mogao bi podići razinu mora za tri metra ili više, i izazvati globalne katastrofe.

Putovanje do Thwaitesove oštrice – hladnog, dalekog mjesta smatra se povijesnom avanturom. Jedna od članica tima, Elizabeth Rush, nominirana za Pulitzerovu nagradu, opisala je antarktičku odiseju u knjizi The Quickening, djelu koje je brojnim čitateljima promijenila percepciju svijeta i osjetljivih ekosustava našeg planeta. Kako kaže Elizabeth Rush, kada se prijavila za putovanje, rekli su joj da se upušta u avanturu visokog rizika te kako će u slučaju poteškoća na putovanju pomoć teško stići. Bez obzira na sve, Elizabeth se pridružila ekipi koja je 2019. krenula prema prijetećem ledenjaku koji se smjestio u udaljenom dijelu Amundsenovog mora.

Velebitska degenija Zanimljivosti Stotine eura kazne: Gljive, cvijeće i biljke koje se ne smije brati u šetnji Lijepom Našom

Kada ga je prvi put ugledala, Elizabeth je imala dojam kako gleda golemi zid iz Igre prijestolja. Bio je ogroman!  

"Naježila sam se od pomisli da se tako nešto može raspasti zbog našeg djelovanja. Ne postoji mjesto na planetu kao što je Antarktika. Svako drugo mjesto koje posjetite ima autohtone priče koje izviru iz njega tisućama godina. Ovo je jedino gdje toga nema. Zbog toga  zahtijeva i određenu dozu poštovanja. Na dan kad smo stigli na ledenjak Thwaites, bilo je stvarno mirno. Plovili smo duž cijele prednje strane ledenjaka. Bio je to spektakularan dan“, ispričala je Rush.

Nakon šest dana istražiivanja, sedmi dan tim je uočio nove sante leda. Znanstvenici su proučavajući satelitske snimke uvidjeli da je Thwaites ušao u razdoblje brzog raspadanja, nakon čega je odlučeno da se odmah napusti područje istraživanja. Ekipu je pak šokiralo da se ledenjak raspada njima pred očima.  

Studija iz 2021. pokazala je da bi se ledenjak mogao raspasti u sljedećih pet godina. U tome ga sprečava ledena "polica", koja ga drži na mjestu i brani Zemlju od porasta razine mora – ali problem stvara zagrijavanje oceana. Kako se klimatske promjene ubrzavaju, ledenjak Thwaites se mijenja, a znanstvenici upozoravaju da će posljedice onoga što se dogodi na Thwaitesu utjecat na sve nas. 

Izolirani u planini: Talijansko selo koje 400 godina živi bez ijednog automobila Chamois - 4 Chamois - 1 Chamois - 2 +0 Chamois - 3

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju