U proteklih dvadeset godina oceani sve više mijenjaju boju, pokazuje nova studija, prenosi britanski znanstveni portal Phys.org, dodajući kako je razlog za to najvjerojatnije ljudska aktivnost. Kada bi se nastavio takav trend, intenzivna plava boja mora, kakva je karakteristična za trope, u nekim bi se dijelovima svijeta mogla vidjeti samo na razglednicama.

"U cjelini, oceani niske geografske širine postali su zeleniji u posljednjih 20 godina", navodi se u izvješću objavljenom u časopisu Nature. Simulacije koje predviđaju posljedice klimatskih promjena na Zemlji signalizirale su još godinama prije da bi oceani mogli početi mijenjati boju, ali sada to potvrđuju i znanstvenici.

"Vidjeti da se to stvarno događa nije iznenađujuće, nego zastrašujuće. A te su promjene u skladu s klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek", navodi koautorica studije Stephanie Dutkiewicz u priopćenju za Massachusetts Institute of Technology.

Stručnjaci su uočili zelenije nijanse proučavajući stare satelitske snimke i zaključili da je 56 posto površine oceana zelenije nego što je to bio slučaj na prijelazu stoljeća.

Iako se u izvješću se ne navodi širi utjecaj na ljude, studija otkriva kako je promjena boje oceana vjerojatni znak da se život u moru mijenja.

"Ne znamo što uzrokuje ovaj trend. Razlog bi mogao biti organski materijal, promjene u vrsti i količini fitoplanktona... svi ti aspekti mogu utjecati na boju oceana", rekao je koautor studije Emmanuel Boss za EOS Science News i dodao kako se nada da će uskoro otkriti uzrok promjenama.

Neobično otkriće: Znanstvenici pronašli "cestu od žute cigle" na dnu oceana Morska cesta - 4 Morska cesta - 2 Morska cesta - 3 +0 Morska cesta - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju